Bazı kanatlı etleri ve tavuk yumurtalarında kinolon kalıntılarının araştırılması


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2023

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Zeliha Sevde TEK

Danışman: Buket Er Demirhan

Açık Arşiv Koleksiyonu: AVESİS Açık Erişim Koleksiyonu

Özet:

Kanatlı etlerinde ve yumurtalarda kinolon varlığı ve toplam aerob mezofil bakteri (TAMB) sayısının tespiti gıda güvenliği ve halk sağlığı açısından önem taşımaktadır. Bu çalışmada, Ankara ilindeki süpermarketlerde satışa sunulan tavuk eti, hindi eti ve tavuk yumurtalarında kinolon kalıntıları ve TAMB sayısı araştırılmıştır ve halk sağlığı açısından oluşturduğu risk değerlendirilmiştir. Bu amaçla, farklı firmalara ait 40 tavuk eti, 14 hindi eti ve 30 yumurta olmak üzere toplam 84 gıda örneği antibiyotik kalıntıları açısından enzim bağlı immünosorbent (ELISA) tekniği ile analiz edilmiştir. Örneklerdeki TAMB varlığı ise klasik geleneksel yöntemler ile araştırılmıştır. Bulgularımıza göre, kinolon açısından pozitif hindi eti örneklerinin ortalama düzeyi (±S.H) 56,69 ±12,41 µg/kg olarak bulunmuştur. Tavuk eti örneklerinde kinolon varlığına rastlanmamıştır. Tavuk eti ve hindi etinde ortalama TAMB sayısı sırasıyla 4,87±0,07 ve 4,44±0,09 log kob/g olarak bulunmuştur. Yumurta örneklerinde kinolon kalıntısı tespit edilememiştir ve TAMB sayısı tespit sınırının (<102 kob/g) altında bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler : Antibiyotik, Gıda, Kinolon, ELISA, Mikrobiyolojik analiz