Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2019
Öğrenci: RAMAZAN BÜLBÜL
Danışman: HAKAN KESKİN
Özet:Bu çalışma, Tanalith-E ile emprenye etmenin Polivinilasetat (PVAc D3) ve Poliüretan D4 (D-VTKA = Desmodur - Vinyl Trieketonol Acetate) tutkalları ile odunun yüzey pürüzlülüğü ve yapışma direncine etkilerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu maksatla, ülkemizde yaygın olarak kullanılan Doğu kayını (Fagus orientalis Lipsky), sarıçam (Pinus sylvestris Lipsky), sapsız meşe (Quercus petraea Liebl.) ve Uludağ göknarı (Abies nordmanniana subsp. Bornmüllerana Mattf.) odunları Tanalith-E emprenye maddesi ile ASTM D 1413 standardı esaslarına göre kısa süreli (10 dakika) orta süreli (2 saat) daldırma metodu ile emprenye edilmiştir. Emprenye edilen deney örnekleri, Polivinilasetat (PVAc D3) ve Poliüretan D4 (D-VTKA) tutkalları ile TS EN 204 esaslarına gore yapıştırılmış ve örneklerin yapışma direnci değerleri ise TS EN 205 standardına göre, odunun yüzey pürüzlülüğü ise TS EN 971 standartları esaslarına gore belirlenmiştir.Deney sonuçlarına göre; en yüksek yapışma direnci değeri D-VTKA tutkalı ile yapıştırılmış Doğu kayını odununda (22,619 N/mm2), en düşük değerler ise PVAc tutkalı ile yapıştırılmış Uludağ göknarı odununda (10,255 N/mm2) elde edilmiştir.Ağaç türlerine gore en yüksek ortalama Ra yüzey pürüzlülüğü değerleri; kısa süreli emprenye edilen sapsız meşede (5,22 μm), sırası ile kayında (4,80 μm), göknarda (3,42 μm) ve sarıçamda (3,03 μm) elde edilmiştir. Orta süreli emprenye edilen sapsız meşede (6,42 μm), kayında (5,020 μm), göknarda (4,24 μm) ve sarıçamda (3,74 μm)elde edilmiştir. Sonuç olarak, Tanalith-E ile kısa süreli ve orta süreli emprenye işlemleri yapışma direnci değerlerini düşürmüş, yüzey pürüzlülüğü değerlerini arttırmıştır. Tanalith-E emprenye edilmiş ağaç malzemelerde; yapışma direnci değerlerinin yüksek olması istenen yerlerde Desmodur-VTKA ile yapıştırılarak Doğu kayını odununu, yüzey pürüzlülüğü az olması istenilen yerlerde ise sarıçam kullanımı önerilebilir