Diz osteoartritinde dizlik kullanımının denge üzerine etkisi


Tezin Türü: Tıpta Uzmanlık

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2016

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: CEM AKÇAY

Danışman: Gülçin Kaymak Karataş

Özet:

Diz osteoartriti ileri yaşta görülen kronik dejeneratif ve romatizmal bir hastalıktır. Hastalıkta en büyük problem olarak ağrı ve hareket kısıtlılığı görülse de denge kaybı ve postural salınımda kayıp da önemlidir. Denge ve postural salınımda olan kayıplar bu hastalarda özürlülüğün önemli nedenlerindendir. Tedavide bu durumun göz önüne alınması gerekir. Diz osteoartritinde dizlik kullanımı bu amaçla da önerilebilir. Ağrının yanında denge üzerinde de olumlu etkisi vardır. Bu çalışmanın amacı diz osteoartritinde dizlik kullanımının denge üzerine etkisini incelemektir.
Çalışmada yaşları birbirine uygun 30 kadın hasta ve 30 sağlam kontrol değerlendirildi. Her iki gruba ayrıntılı diz muayenesi yapılarak denge değerlendirme testleri uygulandı. Dengenin değerlendirilmesinde; Berg denge ölçeği, fonksiyonel uzanma testi, zamanlı yürüme kalkma testi, dört kare adım testi ve statik denge indeksi kullanıldı.
İki grubun dizliksiz test skorlarında hasta grubunda sağlıklı kontrol grubuna göre dört kare adım testi, zamanlı yürüme kalkma testi zamanları ve Berg denge ölçeği istatistiksel anlamlı olarak daha kötü bulundu (p<0,05). İki grup birbirine göre kıyaslandığında dizlikli test skorlarında dört kare adım testi ve zamanlı yürüme kalkma testi zamanları hasta grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel anlamlı olarak daha kötü bulundu (p<0,05).
63
Dizlik kullanımı hasta grupta statik denge indeksi ve Berg denge ölçeği skorları üzerine olumlu etkisi istatistiksel olarak anlamlıydı (p<0,05). Hasta ve kontrol grubunda fonksiyonel uzanma testinde dizlik kullanımı ile istatistiksel olarak anlamlı bir mesafe artışı saptandı (p<0,05). Dizlik kullanımının dört kare adım testi ve zamanlı yürüme kalkma testi zamanlarına her iki grupta da anlamlı bir etkisi olmadı (p>0,05). Kontrol grubunda statik denge indeksi ve Berg denge ölçeğinde dizlik kullanımının istatistiksel olarak anlamlı bir değişikliğe yol açmadığı görüldü (p>0,05).
İki grup arasında dizlik kullanmadan önceki test skorlarıyla dizlik kullandıktan sonraki test skorları arasındaki farka bakıldığında; hasta grubunda kontrol grubuna göre Berg denge ölçeği ve fonksiyonel uzanma testinde istatiksel olarak anlamlı düzelme mevcuttu (p<0,05).
Bu sonuçlar diz osteoartritli hastalarda sağlam kişilere göre denge kaybı olduğunu ve dizlik kullanımının denge üzerine olumlu etkisi olduğunu desteklemektedir. Çalışmamızdaki sonuçlardan yola çıkarak diz osteoartritli hastalarda ağrı palyasyonunun yanı sıra denge kaybının da göz önüne alınması gerektiği, dizliklerin tedavide önemli olduğu gösterilmiştir.