Hafif şişman yetişkinlerde probiyotiklerin iştah, inflamasyon ve beslenme durumu üzerine etkisi


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2020

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: İZZET ÜLKER

Danışman: Hilal Yıldıran

Özet:

Bu çalışma fazla kilolu bireylerde probiyotiklerin iştah, inflamasyon ve beslenme durumu üzerine

etkilerini incelemek amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre fazla

kilolu olarak nitelendirilen (25 kg/m2 ≤ BKİ ≤30 kg/m2) 19-30 yaş aralığında 35 kadın birey

çalışmaya dahil edilmiştir. Bireylere 8 hafta boyunca Lactobacillus acidophilus L1 (NBIMCC-

8759)( 2,9x10^9 cfu), Lactobacillus rhamnosus liobif (ATCC-7469) (2,9x10^9 cfu),

Bifidobacterium longum LBL-01 (NBIMCC-8329)(2,9x10^9 cfu) ve Saccharomyces

boulardii (CNCM I-3799) (1,3x10^9 cfu) suşlarını içeren probiyotik sabah aç karınına günde bir

kez olacak şekilde verilmiş ve haftalık probiyotik kullanımı takip edilmiştir. Çalışma başlangıcında

çalışmaya katılan bireylere ilişkin genel bilgilerin (yaş, eğitim, meslek, sağlık durumları, beslenme

alışkanlıkları) yer aldığı anket formu, besin gücü ölçeği, sübjektif gastrointestinal tolerans anketi

formu uygulanmıştır. Çalışma başlangıcında, 4. haftasında ve bitişinde üç günlük besin tüketim

kaydı ve antropometrik ölçümler (boy uzunluğu, vücut ağırlığı, bel çevresi, kalça çevresi ve boyun

çevresi) ve vücut bileşimi analizi alınmıştır. Çalışmanın başlangıcı ve bitişinde fiziksel aktivite

durumu Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi ile sorgulanmıştır. Çalışmaya katılan tüm bireylerden

alınan kan örneklerinden leptin, ghrelin, kolesistokinin, GLP-1, peptit YY, adiponektin, insülin,

glukoz, IL-6, TNF-α ve CRP analizi yapılmıştır. Çalışma sonucunda bireylerin besin tüketimlerinin

ve fiziksel aktivitelerinin değişmediği bulunmuştur (p>0,05). Bireylerin başlangıçta vücut ağırlığı

ortalamaları 73,16±5,90 kg iken probiyotik kullanımı başladıktan sonra 4. haftada ortalama

72,48±6,04 kg ve çalışma sonunda ise ortalama 71,36±5,87 kg olarak bulunmuştur (p<0,001).

Bireylerin çalışma başında BKİ ortalamaları 27,32±1,30 kg/m2, 4. haftada 27,01±1,42 kg/m2 ve 8.

haftada 26,64±1,37 kg/m2 olduğu saptanmıştır (p<0,001). Çalışma başlangıcında bireylerin serum

ghrelin seviyesi 4,92±2,84 ng/L ve leptin seviyesi 25,36±15,96 ng/L iken çalışma sonunda bu

değerler sırasıyla 4,80±2,65 ng/L ve 25,87±15,37 ng/L’dir (p<0,001). Çalışma başlangıcında

inflamatuar belirteçlerden CRP, IL-6 ve TNF-α seviyeleri ortalamaları sırasıyla 2,36±1,47 mg/L,

228,70±142,81 ng/L ve 369,29±241,98 ng/L, probiyotik kullanımı sonunda ise sırasıyla 2,15±1,50

mg/L, 224,61±130,08 ng/L ve 328,64±195,56 ng/L’dir (p<0,001). Probiyotik verildikten sonra

bireylerin antropometrik ölçümleri, inflamatuar belirteçleri ve açlık hormonları düzeylerinin

anlamlı azaldığı, tokluk hormon seviyelerinin ise anlamlı yükseldiği bulunmuştur (p<0,05). Sonuç

olarak bu çalışmadan elde edilen sonuçlar fazla kilolu bireylerde başka bir müdahale olmadan

uygun probiyotik suşu ile bireylerin antropometrik ölçümleri, inflamatuar belirteçleri ve açlık

tokluk hormonları seviyelerinde önemli olumlu etki yaratılabileceğini göstermektedir.

Anahtar Kelimeler : Probiyotikler, Hormonlar, İnflamatuvar belirteçler, Beslenme, Vücut

bileşimi