Akıllı tahta kullanımının öğrencilerin fen başarısı-tutumu üzerine etkileri ve akıllı tahtaya yönelik tutumlarının belirlenmesi: 7. sınıf insan ve çevre ünitesi örneği


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Matematik Ve Fen Bilimleri Eğitimi Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: NİHAL TÜFEKÇİ

Danışman: Semra Benzer

Özet:

Bu araştırmanın amacı, İlköğretim 7. sınıf insan ve çevre ünitesinde akıllı tahta kullanımının fen başarısına, tutumuna ve öğrenci görüşlerine etkisini belirlemektir. Bu araştırma ön test-son test kontrol gruplu olup yarı deneysel bir çalışmadır. Araştırmada 2017-2018 eğitim öğretim yılında Konya İli Kulu İlçesinde yer alan bir ortaokulun 7. sınıfında okuyan 2 şubenin toplam 50 öğrencisi ile çalışılmıştır. Şubelerden biri kontrol grubu diğeri ise deney grubu olarak seçilmiştir. Kontrol grubunda yer alan öğrencilerle İnsan ve Çevre Ünitesi geleneksel yöntemlere göre işlenirken, deney grubunda ise aynı ünite akıllı tahta uygulamaları ile işlenmiştir. Veri toplama aracı olarak “Akademik Başarı Testi”, “Fen Bilimleri Dersine Yönelik Tutum Ölçeği”, “Fen Bilimleri Dersinde Akıllı Tahtaya Yönelik Tutum Ölçeği” ve “Görüşme Soruları” kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen nicel ve nitel veriler analiz edildiğinde, başarı testi ve akıllı tahtaya yönelik tutumları açısından deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmiştir (p<0.05). Ancak grupların Fen tutumları açısından istatistiksel olarak bir farklılık bulunamamıştır. Cinsiyete bağlı olarak akademik başarılarında da istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır.

Ancak kız öğrencilerin testlerden aldıkları puan ortalamaları erkek öğrencilere göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Ayrıca deney grubu ile yapılan görüşmelerden Fen Bilimleri dersinde akıllı tahta kullanımı hakkında olumlu yönde görüş belirttikleri tespit edilmiştir.

Fen bilimleri derslerinde akıllı tahta kullanımının öğrencilerin hem akademik başarılarını arttırdığı hem de tutumlarını olumlu bir şekilde etkilediği belirlenmiştir. Bu araştırmada, derslerde akıllı tahta kullanımının mevcut öğretim programı ve etkinliklerine göre daha etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler : İnsan ve Çevre, Akıllı Tahta, Fen Öğretimi, Tutum, Başarı