Tezin Türü: Tıpta Uzmanlık
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2021
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: AYNUR İBRAHİMOVA
Danışman: Ahmet Erdem
Özet:
Bu retrospektif çalışmanın amacı, over volümünün ve kan akışının over rezerv testi olarak kullanılıp kullanılamayacağını ve IVF sonuçlarının bir öngörücüsü olup olamayacağını araştırmaktı.
Bu bağlamda fertil ve infertil kadınlarda 3 boyutlu power doppler ultrason ile ovaryen volüm ve stromal kan akımınının indeksleri (VFI, VI ve FI) ve AMH düzeyı arasındaki korelasyonun değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla, fertil ve infertil kadınlar arasındaki over volümü, stromal kan akımı ve anti-müllerian hormon konsantrasyonu karşılaştırılmıştır. Ultrason ile ovaryen yaşlanmanın tespit edip edemeyeceğimizi anlamak için de gruplar iki yaş grubuna ayrılmıştır (30-35, 36-40 yaş).
Total antral folikül sayısı, total ovaryen volüm, toplam vaskülarizasyon indeksi, toplam akış indeksi ve toplam vaskülarizasyon-akım indeksi üç boyutlu ultrasonografi ve power doppler anjiyografi ile elde edilmiştir. Bu parametreler, anti-müllerian hormon ile ilişkileri açısından test edilmiştir.
30-35 yaş arası fertil ve infertil kadınlar arasında toplam AFS'de önemli farklılıklar bulunmuştur. Ayrıca 36-40 yaş arası fertil ve infertil kadınlar arasında toplam AFS'de önemli farklılıklar bulunmuştur. AMH konsantrasyonu, hem fertil hem infertil hastalarda genç grupta (30-35 yaş) yaşlı gruba (36-40 yaş) göre daha yüksek tespit edilmiştir. Bunun yanında, yaş ile ovaryen volüm ve stromal akımın doppler indeksleri arasında korelasyon bulunamamıştır. AMH ile ovaryen volüm ve stromal kan akımı indeksleri arasında da korelasyon bulunamamıştır.
Sonuç olarak, çalışmamızdan elde ettiğimiz sonuçlar ovaryen rezervin değerlendirilmesinde ve yaşın over üzerine etkisini göstermede en iyi biyobelirteç olarak AMH ve en iyi ultrasonografik belirteç olan AFS olduğunu kanıtlamaktadır.
Anahtar kelimeler: ovaryen rezerv, AMH, ovaryen stromal kan akımı