Gazi Üniversitesi Hastanesi iç hastalıkları yoğun bakım ünitelerinde 01.01.2019-01.12.2021 tarihleri arasında gerçekleştirilen sürekli renal replasman tedavi uygulamalarının değerlendirilmesi


Tezin Türü: Tıpta Uzmanlık

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Dahili Tıp Bilimleri, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: SEHER SELVİ

Danışman: Nazlıhan Boyacı Dündar

Özet:

RRT şiddetli ABH ve SDBY tedavisinde önemli bir organ destek tedavisidir. Hemodinamik olarak stabil olmayan kritik hastalarda tercih edilen RRT yöntemi çoğunlukla SRRT olmakla beraber bu hastalarda altta yatan durum sebebiyle artmış bir morbidite ve mortalite söz konusudur. Yürüttüğümüz bu çalışmada üç yıllık süre zarfında takip edilen 1392 kritik hastada %9,6 oranında SRRT uygulandığı tespit ettik.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları YBÜ’de 01.01.2019-01.12.2021 tarihlerinde takip edilerek SRRT uygulanan 125 hastaya ait verilerinin retrospektif olarak incelendiği bu çalışmada hastaların demografik özellikleri, yandaş hastalıkları, YBÜ kabulünde hesaplanan organ yetmezlik skorları, ABH nedenleri, SRRT uygulaması özelinde başlama zamanı, endikasyonları,  seçilen tedavi modaliteleri, uygulama özellikleri, antikoagülasyon tercihi, sonlandırma kriterleri ve gelişen komplikasyonlar ayrıntılı olarak incelenmiştir.

Yürüttüğümüz bu çalışmada SRRT’nin daha çok KDIGO evre 3 ABH’da özellikle metabolik asidoz varlığında başlatıldığını, SRRT dozunun 25 ml/kg/saat olarak reçetelendiğini ve %91 oranında SVVHDF tercih edildiğini saptadık. SRRT seanslarında %77 oranında antikoagülasyon uygulanmadığını, en sık sebebini de trombositopeni olarak saptadık Antikoagülasyon uygulanmayan SRRT seanslarında SRRT esnasında noradrenalin dozunu ve seansların hipotansiyon sebebiyle sonlandırılmasını antikoagülasyon uygulanan SRRT seanslarına göre istatiksel olarak yüksek tespit ettik.

SRRT seanslarında %90,5 oranında vazopressör desteğine ihtiyaç duyulduğunu, bununla beraber SRRT sonlandırma kriterlerinin ve komplikasyonlarının başında hipotansiyonun derinleşmesinin geldiğini saptadık. 24 saatten daha kısa uygulanan SRRT seanslarında, 24 saatten uzun sürenlere kıyasla hipotansiyon derinleşmesi nedeniyle daha erken sonlandırıldığını tespit ettik. 24 saatten uzun süren SRRT uygulamalarında daha fazla UF ve daha etkin solüt klirensi yapılabildiğini saptadık.

Çalışmaya dahil edilen 125 hastanın ilgili yoğun bakım yatışının %91,2 oranında öldüğünü saptadık.