Ortaokul öğretmenlerinin probiyotik ürünler hakkındaki bilgi düzeyleri ve probiyotik ürünleri tüketme durumları: Ceyhan ilçesi örneği


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2015

Öğrenci: MURAT GÜLEÇ

Danışman: ADVİYE GÜLÇİN SAĞDIÇOĞLU CELEP

Özet:

Bu araştırmada 2013 2014 Eğitim öğretim yılında Adana İli'nin Ceyhan İlçesinde, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde çalışan ortaokul öğretmenlerinin probiyotik ürünler hakkındaki bilgi düzeyleri ve probiyotik ürünleri tüketme durumları araştırılmıştır. Araştırmaya Ceyhan ilçe merkezindeki 13 okulda görev yapan 152'si kadın, 169'u erkek olmak üzere 321 ortaokul öğretmeni dahil edilmiştir. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak anket kullanılmıştır. Öğretmenlerin probiyotik ürünler hakkındaki bilgi düzeylerini ve tüketim durumlarını ölçmek amacıyla 3 bölümden oluşan bir anket formu hazırlanmıştır. Birinci bölümde; öğretmenlerin yaş, cinsiyet, medeni durum gibi demografik özelliklerine ilişkin sorular, ikinci bölümde; öğretmenlerin beslenme alışkanlıklarına ilişkin sorular, üçüncü bölümde ise öğretmenlerin probiyotik gıdaları tüketme durumları ile probiyotikler hakkındaki tutumlarına ilişkin sorular bulunmaktadır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesi için "SPSS 17.00" istatistiksel paket programı kullanılmıştır. Araştırmaya katılan öğretmenlerin %47,4'ü kadın, %52,6'sı erkektir. Araştırma sonucunda Ceyhan yöresinde sıklıkla tüketilen doğal probiyotik gıdaların peynir, yoğurt, ayran, tereyağı, salamura zeytin, domates salçası, biber salçası, turşu ve nar ekşisi olduğu belirlenmiştir. Erkek öğretmenlerin %72,8'inin, kadın öğretmenlerin %70,4'ünün her gün peynir, erkek öğretmenlerin %46,2'sinin, kadın öğretmenlerin %47,4'ünün her gün yoğurt tükettikleri, öğretmenlerin çoğunun doğal probiyotik gıdalar olan bozayı ve kefiri hiç tüketmedikleri belirlenmiştir. Ortaokul öğretmenlerinin probiyotik katkılı gıda tüketimleri incelendiğinde, %42,4'ünün bu gıdaları tükettiği, %57,6'sının ise tüketmediği belirlenmiştir. Kadın öğretmenlerin % 29,6'sının, erkek öğretmenlerin ise %35,4'ünün her gün probiyotik katkılı yoğurt tükettikleri belirlenmiştir. Öğretmenlerin probiyotik katkılı gıdaları en sık akşam öğününde tükettikleri ve öğretmenlerin %32,4'ünün probiyotik gıdalardan fayda gördükleri belirlenmiştir. Öğretmenlerin %73,8'i, probiyotik gıdaların sağlık üzerindeki etkileri konusunda düzenlenebilecek bir eğitime katılmak istediklerini ifade etmişlerdir.