Kandan izole edilen bazı Candida cinsi maya türlerinin ekzopolisakkarit (EPS) üretimleri, agregasyon ve intestinal sistem koşullarına karşı toleranslılıkların belirlenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2014

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Jaleh Hami

Danışman: YAVUZ BEYATLI

Açık Arşiv Koleksiyonu: AVESİS Açık Erişim Koleksiyonu

Özet:

Araştırmada, kandan izole edilen Candida cinsine dahil olan (17) tür ve suşları (C. albicans, C. parapsilosis, C. tropicalis, C. famata, C. Lusitaniea ve C. pelliculosa) kullanılmıştır. Candida suşlarının ekzopolisakkarit (EPS) üretimleri (145,35 - 269,07 mg/L) arasında bulunmuştur. (4) suşun yüksek (145 - 269,07 mg/L); (5) suşun orta (90 - 140 mg/L) ve (7) suşun az (1 - 90 mg/L) EPS üretikleri belirlenmiştir. (1) suşun EPS üretmediği gözlenmiştir. EPS üretimine göre seçilen (7) suşun otoagregasyonları otoagregasyonları (30,83 - 66,67%) arasında bulunmuştur. Yüksek ve düşük EPS üreten farklı Candida türlerine dahil olan suşlarının birbiri ile koagregasyon oranlarının (26,94 - 89,89%) arasında olduğu belirlenmiştir. Araştırmada, düşük miktarda EPS üreten C. Albicans 187 suşun, diğer farklı miktarlarda EPS üreten Candida türleri ile koagregasyon oranlarının (73,69 - 89,97%) arasında tesbit edilmiştir. Yüksek miktarda EPS üreten C. albicans 205 suşun, diğer farklı miktarlarda EPS üreten Candida türleri ile koagregasyonlarının (81,42 - 91,86%) arasında, yüksek bulunmuştur. Probiyotik, Lactobacillus acidophilus ATCC 4356 ve Lactobacillus fermentum ATCC 23271 suşlarının (7) farklı Candida türleri ile koagregasyonları, sırası ile; (55,69 - 74,75%) ve (48,67 - 66,83%) arasında belirlenmiştir. Genlikle, Lactobacillus acidophilus ATCC 4356 suşun diğer probiyotik bakteriye kıyasla Candida türleri ile agregasyonlarının daha fazla olduğu gözlenmiştir. Farklı Candida tür ve suşlarının farklı pH ortamlarında inhibisyonları, pH 2'de (51 - 84%); pH 3'de (7 - 44%); pH 5'de (0,3 - 1,7%) ve pH 7'de (5 - 28%) olarak belirlenmiştir. Candida'ların pH 2'de inhibisyonlarının yüksek olduğu tesbit edilmiştir. pH 2'nin üstündeki pH 3 ve pH 5'de suşların inhibisyon oranlarının giderek azaldığı gözlenmiştir. pH 7 stres koşullarında, suşların inhibisiyonlarının (5 - 28%) tekrar arttığı gözlenmiştir. Candida'ların EPS üretimleri ile farklı pH değerlerine karşı toleranslılıkları farklı bulunmuştur. Genelikle, suşların EPS üretimleri ile farklı pH derecelerine karşı toleranslılıkları farklılık göstermiştir. Farklı Candida tür ve suşlarının %0,06, %0,15 ve %0,30 safra konsantrasyonunda inhibisiyon oranları sırası ile; (4,61 - 27,71%); (23,22 - 63,94%) ve (59,43 - 83,05%) arsında bulunmuştur. Safra konsantrasyonun artışına bağlı olarak suşların inhibisiyon oranlarının arttığı gözlenmiştir. Candida'ların EPS üretimleri ile farklı safra konsantrasyonlarına karşı toleranslılıkları farklılık göstermiştir.