Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2015
Öğrenci: ECE ÖZGAN
Danışman: NİHAL YÜCEL
Özet:Bu çalışmada Ankara'da satışa sunulan 50 çiğ süt örneği ve 160 tavuk (45 kalp, 45 karaciğer, 45 taşlık, 25 boyun) materyal olarak kullanılmıştır. Çalışılan 210 gıda örneğinden Salmonella izolasyonu ve identifikasyonu yapılarak, Salmonella türlerinin çoklu antibiyotik dirençliliği Kirby-Bauer disk difüzyon yöntemiyle yapılmış ve aynı zamanda sıvı mikrodilüsyon yöntemliyle de temel antibiyotik gruplarına dirençlilik özellikleri araştırılmıştır. Temin edilen 50 çiğ süt örneğinden 14 Salmonella spp., 160 tavuk örneğinden 94 (92 Salmonella spp., ve 2 Salmonella Paratyphi A) Salmonella izole edilmiştir. Disk difüzyon ve mikrodilüsyon yöntemleriyle elde edilen antibiyotik direnç dağılımları sırasıyla; çiğ süt örneklerinden izole edilen 14 Salmonella izolatı (%64,3)- (%57,1) ampisiline, (%28,6)-(%50) tetrasikline, (%21,4)-(%35,7) kloramfenikole, (%0)- (%0) streptomisine dirençlidir ve tavuk örneklerinden izole edilen 94 Salmonella izolatı (%84,1)-(%71,3) ampisiline, (%78,7)-(%95,7) tetrasikline, (%38,3)-(%48,9) kloramfenikole, (%41,5)-(%47,9) streptomisine, (%12,7) trimetoprim/sülfometoksazole, (%81,9) triple sülfonamide, (%19,1) kanamisine, (%13,8) siprofloksasine, (%80,8) nalidiksik asite dirençlidir. Salmonella'larda çoklu direnç oranı %82,4 olarak bulunmuştur. Salmonella izolatlarının çoklu direnç gösterdiği antibiyotikler en fazla ampisilin, triple sülfonamid, nalidiksik asit ve tetrasiklindir. Bu sonuçlar; gıda üretiminde antibiyotikler başta olmak üzere, gıda koruyucularının kullanımının kontrolünde yeni stratejilerin gerekliliğini ön plana çıkarmaktadır.