Şeker pancarı melasından ticari kuru maya fermentasyonu ile biyoetanol üretiminde şeker, amonyum dihidrojen fosfat ve zeolit-x derişimlerinin etkilerinin istatistiksel teknikle incelenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Öğrenci: TUĞBA DERİCİ

Danışman: SAFFETTİN FERDA MUTLU

Özet:

Petrol ve kömür gibi doğal enerji kaynaklarının son 20 yılda yüksek oranda tüketilmesi ile açığa çıkan CO2, CO, SO2 ve NOx gibi sera gazları yayılımları iklim değişikliğine neden olmaktadır . Bu nedenle, hem fosil yakıtların önümüzdeki yıllarda tükeneceği gerçeği hem de kullanımlarının azaltılması gereksinimi biyoyakıtlara olan ilgiyi artırmıştır. Biyoyakıtlara gündemde çok fazla yer verilmesinin birçok nedeni vardır; çevreyle dost olmaları, egzoz yayılımlarının sağlık açısından riskinin az olması, enerji güvenliğinin sağlanması ve dışa bağımlılığın azaltılması gibi nedenleri örnek verebiliriz. En önemli biyoyakıtlardan biri olan biyoetanol genellikle şeker ve nişasta içeren materyallerden fermentasyon yöntemi ve mikroorganizmalar yardımıyla üretilir. Çalışmamızda şeker pancarından şeker üretiminde bir yan ürün olarak elde edilen melas, herhangi bir değişiklik yapılmadan doğrudan mayalanma için kullanılabilen yüksek mayalanabilir şeker içeriği nedeniyle hammadde kaynağı olarak seçilmiştir. Bu çalışmada, ticari kuru Saccharomyces cerevisiae mayası ile şeker pancarı melasından etanol üretim hızını belirlemede istatistiksel bir model kullanılmıştır. Toplam şeker derişimi, amonyum dihidrojen fosfat (NH4H2P04) derişimi ve zeolit-X derişimi 23-faktöriyel deneysel tasarıma göre seçilmiş ve bu faktörlerin etanol üretimi üzerine etkileri, Box-Wilson deneysel tasarım yöntemine göre yinelenen çalkalamalı erlen kültürlerinde incelenmiştir. Bu model kullanılarak, sırasıyla şeker derişiminin 120 g/L, amonyum dihidrojen fosfat derişiminin 2,0 g/L ve zeolit-X derişiminin 50 mg/L olduğu değerlerde en yüksek % 9,48 etanol derişimine ulaşılmıştır