Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2018
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Jaafar Nozad Aakef
Danışman: YAVUZ BEYATLI
Açık Arşiv Koleksiyonu: AVESİS Açık Erişim Koleksiyonu
Özet:Araştırmada, Libya, Irak ve Türkiye'den satışa sunulan toplam 16 adet hurma çeşidi kullanılmıştır. Bütün hurma örneklerinde mayalara rastlanmış ve sayıları 26,50 - 89,17 log kob/g arasında bulunmuştur. Hurma örneklerinden toplam 16 adet maya suşu izole edilmiştir. Bu suşların koloni ve morfolojik incelemeleri yapıldıktan sonra, moleküler tanımlamaları 18S rRNA dizi analizi ile gerçekleştirilmiştir. Analizler, RefGen Gen Araştırma ve Biyoteknoloji Şirketinde yaptırılmıştır. Tanımlama sonuçlarına göre, bu suşların 14 adedinin Pichia kudriavzeviive 2 adedinin Kluyveromyces marxianusolduğu belirlenmiştir. Tanımlanan türlerin birincil probiyotik seleksiyonlarında yer alan mide asit dirençliliği (pH 2) ve (%0,3) ince bağırsak safra toleranslılıkları belirlenmiştir. Maya suşlarının pH 2 ve %0,3 de inhibisiyonları sırası ile; (%33,41-96,78) ve (%37,16 -%97,02)) arasında bulunmuştur. Tüm suşların ekzopolisakarit (EPS) üretimleri (108,53 - 45,2 g/L) arasında bulunmuştur. Bu suşların diğer probiyotik özelliklerden olan: agregasyon (otoagregasyon ve koagregasyon), hidrofibosite, antimikrobiyal aktivite ve antibiyotik duyarlılıkları tespit edilmiştir. Tüm suşların otoagregasyon değerleri (%12,47 - 70,96) arasında bulunmuştur. Bu suşların koagregasyon yetenekleri, probiyotik Lactobacillus acidophilus ATCC 4356ve patojen Escherichia coli ATCC 25922 ve Candida albicans ATCC 90028 test mikroorganizmaları ile tespit edilmiş ve sırası ile; (%23,42 - 48,09), (%17,31-%53,38) ve (%16,43-54,06) arasında bulunmuştur. Suşların hidrofobisite özellikleri, nötral çözücü olan p-kesilen, asidik çözücü olan kloroform ve bazik çözücü olan etil asetatlı ortamlarında incelenmiştir. Tüm suşların bu ortamlarda yüzde hirofobisite değerleri, sırası ile; (%55,78-86,74), (%81,42-84,24) ve (%52,50-72,23) arasında bulunmuştur. Bu suşların antimikrobiyal etkileri, L. acidophilus ATCC 4356, C. albicans ATCC 10239 ve Pseudomonas auroginosa ATCC, test mikroorganizmaları üzerinde araştırılmıştır. Suşların hiç birinin C. albicans üzerinde antimikrobiyal aktivitesinin olmadığı gözlenirken, L. acidophilus ve P. auroginosa bakterileri üzerinde inhibisyonlarının sırası ile; 8,01-19,23 mm ve 11,01-24,17 mm zon çapında inhibisiyonları olduğu tespit edilmiştir. Suşların çoğunun test edilen Amoxicillin, Ampicilin, Gentamisin, Tetrasiklin,Trimethoprim antibiyotiklere karşı dirençli oldukları belirlenirken, bazı suşların bazı antibiyotiklere karşı duyarlı oldukları gözlemlenmiştir.Araştırmada, P. kudriavzeii ve K.marxianus suşlarının probiyotik özelliklere sahip oldukları, özelliklerinin cins, tür ve suşlar arasında farklılık gösterdiği gözlemlenmiştir. Bu suşlaradn, P. Kudriavzeii JD1 ve JD2 suşlarının diğer suşlara kıyasla daha üsütün probiyotik özelliklere sahip oldukları belirlenmiştir.