Tezin Türü: Doktora
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2018
Öğrenci: LEVENT NURALIN
Danışman: METİN GÜRÜ
Özet:Bilim adamları, çeşitli bitkilerde 5000'in üzerinde flavonoid bileşiğini karakterize etmişlerdir. Flavonoidler, polifenollerin alt gurubu olup bitkiler tarafından sentezlenen en büyük grupdur. Flavonoidler antioksidan antimikrobiyal, antiviral ve antibakteriyel özelliklere sahiptirler. Bu özellikler laboratuvar çalışmaları ile kanıtlanmıştır. Günümüzde anti kanser amaçlı olarak önleyici tedavilerde sıklıkla kullanılmaktadır. Quercetin rutin ve kaempferol (QRK) bileşikleri dikkat çekici flavonoidlerdir. Bu flavonoidlerin miktarsal tayini için ekonomik değeri olmayan iğde çekirdeği, ayva çekirdeği ve kızılçam kozalağı kullanılmıştır. Bu çalışma süperkritik şartlarda CO2in çözücü olarak kullanıldığı özütleme çalışmasıdır. Bu çalışmada süperkritik özütlemede önemli değişkenler olarak bilinen özütleme süresi, basınç, sıcaklık, parçacık boyutu, CO2 akış hızı ve yardımcı çözücü olarak etanolün etkisinin özüt miktarı ve toplam QRK miktarları üzerine etkileri araştırılmıştır. İdealize edilen çalışma sonuçlarına göre kızılçam kozalağında tespit edilen en yüksek özüt ve QRK miktarı kendi çalışma koşullarında sırasıyla 72,28 mg/g ve 7,95 μg/g olarak tespit edilmiştir. İdealize edilen çalışma sonuçlarına göre iğde çekirdeğinde tespit edilen en yüksek özüt ve QRK miktarı kendi çalışma koşullarında sırasıyla 66,51 mg/g ve 4,84 μg/g olarak tespit edilmiştir. İdealize edilen çalışma sonuçlarına göre ayva çekirdeğinde tespit edilen en yüksek özüt ve QRK miktarı kendi çalışma koşullarında sırasıyla 212,40 mg/g ve 6,47 μg/g olarak tespit edilmiştir.