ANKARA ĠLĠNDEKĠ ORTAOKUL ÖĞRENCĠLERĠNDE YEME BAĞIMLILIĞI VE ETKĠLEYEN FAKTÖRLERĠN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, HEMġĠRELĠK ANABĠLĠM DALI, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2021

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Kevser ALTAY

Danışman: Nermin Gürhan

Özet:

Bu araĢtırma, Ankara‟daki ortaokul kurumlarında öğrenim gören 5., 6., 7. ve 8. sınıf

öğrencilerinde, yeme bağımlılığı düzeyini ve yeme bağımlılığını etkileyen faktörleri incelemek

amacıyla tanımlayıcı-kesitsel tipte yapılmıĢtır. AraĢtırma 2019-2020 ve 2020-2021 eğitim-öğretim

yılları içerisinde Ankara Ġl Milli Eğitim Müdürlüğü‟ne bağlı 23 ortaokulda öğrenim gören ve

öğrenciler arasından “basit tesadüfi örnekleme” yöntemiyle seçilmiĢ 2092 ortaokul öğrencisi ile

gerçekleĢtirilmiĢtir. AraĢtırma ölçek sahibinden, üniversitenin etik komisyon biriminden ve

araĢtırmanın uygulanması için Ankara Ġl Milli Eğitim Müdürlüğü‟nden gerekli izinler alınarak

yapılmıĢtır. AraĢtırmanın verileri, “KiĢisel Veri Formu” ve “Yale Yeme Bağımlılığı Ölçeği”

kullanılarak elde edilmiĢtir. Veri toplama araçları, yazılı ve sözlü onam alınarak ve yüz yüze

görüĢme yapılarak, sınıf ortamında bir ders saati süresince öğrenciler tarafından doldurulmuĢtur.

Verilerin değerlendirilmesinde, kategorik değiĢkenler için sıklıklar (sayı, yüzde), sayısal

değiĢkenler için tanımlayıcı istatistikler (ortalama, standart sapma) kullanılmıĢtır. Niteliksel

verilerin karĢılaĢtırılmasında Ki-kare testi, gereken durumlarda Fisher‟s Exact testi kullanılmıĢtır.

AraĢtırmaya katılan öğrencilerin %56,2‟si kız, %43,8‟i erkek olup yaĢ ortalaması 12,44±1,13‟tür.

Öğrencilerin %15,4‟ü 5.sınıf, %22,9‟u 6.sınıf, %36‟sı 7.sınıf, %25,6‟sı 8.sınıf öğrencisidir.

Öğrenciler beden kitle indeksine göre sınıflandırıldığında, %48,7‟si normal kilolu olarak

bulunmuĢtur. Beslenme alıĢkanlıkları incelendiğinde; %52,6‟sının düzenli beslendiği, %26,6‟sının

en çok akĢam öğünlerinde yediği, %61,6‟sının öğünleri 15-30 dakika arasında tükettiği ve

%33,9‟unun günde 501-1000 ml su içtiği bulunmuĢtur. Öğrencilerde aĢırı yeme isteği uyandıran ve

bundan dolayı sorun yaĢadıkları yiyecekler sıralandığında; ilk beĢ sırada cips (%48,3),

çikolata/gofret (%45,1), kola/gazoz (%43,3), pizza/lahmacun/döner (43,1) ve pasta/kek (37,2)

olarak bulunmuĢtur. Öğrencilerde en çok görülen semptom %91,9 ile “bırakma konusundaki

baĢarısızlık ya da bırakma konusundaki endiĢe” dir. Öğrencilerin ölçekten aldıkları puanlara göre

%8,2‟sinde yeme bağımlılığı olduğu saptanmıĢtır. Sonuç olarak, beden kitle indeksi yüksek olan,

okul baĢarısı düĢük olan, annesi çalıĢan, gelir düzeyi düĢük olan, harçlık miktarının yetersiz

olduğunu düĢünen, daha fazla arkadaĢı olması isteyen, daha ince ya da daha kilolu olmak isteyen,

yemek yedikten sonra kusan, yemek yedikten sonra suçluluk hisseden, düzensiz beslenen, sevinçli

olduğunda daha sık ve çok yiyen, psikoloğa baĢvuran, fiziksel hastalığı olan ve egzersiz yapmayan

öğrencilerde yeme bağımlılığı olduğu görülmüĢtür.

Anahtar Kelimeler : Adölesan, ortaokul öğrencileri, yeme bağımlılığı, hemĢirelik