Ozon jeneratörü tasarımı ve ozonlama koşullarının optimizasyonunun sağlanması


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2017

Öğrenci: DAVUT SEVİM

Danışman: ERCAN NURCAN YILMAZ

Özet:

Gıda endüstrisinde, taze ve doğal gıdanın üretim aşamasından tüketim aşamasına kadar geçen süreçte; üründe kalitenin korunması, raf ömrünün uzatılması ve kayıpların minimum seviyelere indirilmesi çok önemli bir yere sahiptir. Bu amaçla geliştirilen yöntemlerden birisi, dezenfektan etkisi ve ardında kalıntı bırakmaması nedeniyle sektörde başarıyla kullanılabilme potansiyeline sahip olan ozon gazı tabanlı sistemlerdir. Bu çalışmada gıdaların raf ömrünü uzatmak için mikro denetleyici tabanlı kontrolör ile deponun sıcaklığı, nemi ve ozon miktarının denetlendiği prototip bir depo kontrol sistemi tasarlanmıştır. Ozon gazının oluşumu için gerekli olan oksijen PEM (Polimer Elektrolitik Membran) yakıt pili tarafından elde edilmiştir. Daha sonra üretilen oksijen gazı ozon jeneratöründen geçirilerek mikro denetleyici kontrollü olarak depoya gönderilmiştir. Uygulama aşamasında, 1 lt saf su için 20 g, 30 g, 40 g ve 50 g sulu çözeltiler hazırlanmıştır. Oluşan ozon, oksijen ve hidrojen gaz miktarları ile ayrıca yakıt hücresinin akım, gerilim ve güç tüketim değerleri verileri kaydedilmiş ve bu veriler doğrultusunda; yakıt pilinin akım, gerilim, güç değerleri gözlemlenmiş ve daha sonra analiz edilmek üzere kayıt edilmiştir. Ayrıca yapılan testlerde geliştirilen kontrol sistemi dokuzu sabit gıda ürünü ve biri ise özellikleri değiştirilebilir ürün olmak üzere toplam on farklı üründe denenerek başarılı sonuçlar elde edilmiştir.