PROBİYOTİK OLARAK KULLANILABİLECEK BAZI LAKTİK ASİT BAKTERİLERİNİN KOLESTEROL GİDERİMİ ÖZELLİKLERİ VE SAFRA TUZU DEKONJUGASYONU ETKİLERİNİN ARASTIRILMASI


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2007

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Esra TOK

Danışman: BELMA ASLIM

Özet:

Bu çalısmada, köy yogurtlarından izole edilmis ve ekzopolisakkarit üretimi miktarlarına göre seçilen Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus türüne ait 5 susun ekzopolisakkarit üretimi miktarları ile kolesterol giderimi oranları arasındaki iliskinin belirlenmesi ve bu susların safra tuzu dekonjugasyonu aktivitelerinin tespit edilmesi hedeflenmistir. Kolesterolün ve farklı safra konsantrasyonlarının susların gelisimi üzerine etkisi arastırılmıstır. Kolesterolün gelisimi artırdıgı ve %0,0'dan %0,3'e dogru artan safra konsantrasyonlarına baglı olarak tüm susların canlılık oranlarının düstügü tespit edilmistir. Susların %0,3'lük safra konsantrasyonundaki canlılık yüzdelerinin %0- 24 degerleri arasında oldugu belirlenmistir. Kolesterol giderimi üzerine farklı safra konsantrasyonlarının etkisi arastırılmıstır. Yüksek ekzopolisakkarit üretimine sahip olan susların (B3, ATCC 11842, G11) düsük ekzopolisakkarit üretimine sahip suslara (B2, A13) kıyasla besiortamından daha fazla kolesterolü uzaklastırabildigi belirlenmis ve en yüksek kolesterol gideriminin (%31) %0,3'lük safra konsantrasyonunda B3 susu tarafından gerçeklestirildigi gözlenmistir. Dinlenme halindeki ve cansız hücreler tarafından kolesterol giderim miktarları tespit edilmis ve bu oranların sırasıyla %4-14 ile %3-10 degerleri arasında oldugu saptanmıstır. Yüksek oranda ekzopolisakkarit üretimine sahip, safraya karsı dirençli ve kolesterol gideriminde etkili olan B3 susu seçilerek tutuklama çalısmasında kullanılmıstır. Tutuklanmıs ve serbest hücreler tarafından kolesterol giderimi çalısılmıs ve tutuklanmıs hücrelerin serbest hücrelere kıyasla kolesterol gideriminde daha etkili oldugu tespit edilmistir. Kolesterolün susların ekzopolisakkarit üretimleri üzerine etkisi arastırılmıs ve kolesterolün ekzopolisakkarit üretimini stimüle ettigi saptanmıstır. Susların taurokolik asit üzerindeki dekonjugasyon aktiviteleri arastırılmıs ve bunların %15,0-35,5 degerleri arasında oldugu saptanmıstır.