Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2010
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Gökçen GARİPOĞLU
Danışman: GÜLDEREN YENTÜR
Açık Arşiv Koleksiyonu: AVESİS Açık Erişim Koleksiyonu
Özet:Bu çalışmada kadınların beslenme alışkanlıklarının anne sütü yağ asitleri içeriğine olan etkileri araştırılmıştır. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Yeni Doğan Ünitesi’nde rastgele seçilen 30 anne (15 term, 15 preterm) bu çalışmaya katılmıştır. Annelerin besin tüketim tercihleri ve beslenme alışkanlıkları anket yöntemiyle saptanmıştır. Elde edilen veriler laktasyonun 3. 7. ve 28. günlerinde alınan ( 90 örnek) sütlerin, lipit (kolesterol, trigliserit, EPA, DHA, oleik ve araşidonik asit) değerleri ile karşılaştırılmıştır. Gebelik süresi anne sütü lipit içeriği ilişkisi incelenmiştir. Veriler SPSS 15.0 istatistik programında değerlendirilmiştir. İstatistiksel değerlendirmede, verilerin normal dağılıp dağılmadığının araştırılmasında Kolmogrov Smirnov testi, normal dağılan verilerin gruplar arası karşılaştırılmasında t testi, normal dağılmayan veriler için de Mann Whitney U testi, sayı ve yüzde dağılımlarının, gruplar arasında farklılıkların saptanmasında ki-kare (x²) testi ve Fisher Kesin ki-kare testi kullanılmış, önemlilik p<0.05 olarak kabul edilmiştir. Kolostrum sütlerinin toplam yağ içeriğinin olgun sütlerden daha yüksek iken, laktasyon süresince giderek azaldığı görülmüştür (p<0.05).Sütlerin DHA ve oleik asit içeriği term ve preterm sütlerde farklılık göstermezken, preterm sütlerin EPA ve Araşidonik asit içeriği daha az bulunmuştur (p<0.05). Laktasyon süresince değişim gösteren n-6/n-3 oranı, 1.33/1-2.26/1 arasında iken, preterm sütlerde bu değerler daha yüksek bulunmuştur (p<0.05). 74 Annelerin besin tüketim tercihlerine göre, kırmızı et, tahıl, tüketim sıklıkları ile anne sütü lipit içeriği arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p>0.05). Balık tüketim sıklığı fazla olan annelerin sütlerinin kolesterol düzeyi de yüksek bulunmuştur (p<0.05). Tüketim sıklıklarına göre daha fazla zeytinyağı ve margarin tüketen annelerin sütlerinin trigliserit düzeyi, yağlı tohum tüketenlerin ise kolesterol düzeyi yüksek bulunmuştur (p<0.05). Anne sütü lipit içeriğinin annenin gebelikteki besin tercihlerinden, besinlerin pişirilme şekillerinden etkilendiği gibi, laktasyon dönemindeki beslenme alışkanlıkları ve bireysel farklılıklardan da etkilendiği görülmüştür.