Ankara'da tüketime sunulan et ve süt ürünlerinden izole edilen Pseudomonas türlerinin bazı virulans özelliklerinin araştırılması


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Öğrenci: EZGİ NUR GELGÖR

Danışman: NESLİHAN GÜNDOĞAN BAKIRCI

Özet:

Pseudomonas bakterileri, doğada yaygın olarak bulunurlar. Pseudomonas bakterilerinin her yerde bulunması, kaçınılmaz olarak çeşitli gıdaların kontaminasyonu ile sonuçlanmaktadır. Bu çalışmanın amacı çiğ süt, peynir ve balık (Karadeniz hamsisi) örneklerinden izole edilen Pseudomonas izolatlarının, bazı virülans özelliklerini (Pigment üretimi, hemoliz, Fosfolipaz C, proteolitik aktivite, lipolitik aktivite, DNaz testi, mukoid koloni) araştırmaktır. Bu örneklerden 13 Burkholderia (Eski adıyla Pseudomonas) ve 11 Pseudomonas izolatı izole edilmiştir. İzolatlar B. cepacia, B. pseudomallei, P. aeruginosa, P. putida, P. fluorescens ve P. aureofaciens olarak tanımlanmıştır. Pseudomonas izolatları yüksek oranda; %100 pigment, %100 hemoliz, %90,9 Fosfolipaz C, %63,6 proteaz, %81,8 lipaz, %36,3 DNaz ve %90,9 mukus gibi virülans faktörlerini üretmiştir. Burkholderia izolatlarında ise pozitif pigment üretimi, hemoliz üretimi, Fosfolipaz C üretimi, proteaz üretimi, lipaz üretimi, DNaz aktivitesi ve mukus üretimi sıklığı sırasıyla %69,2, %100, %100, %69,2, %92,3, %7,7 ve %100'dür