İlkokul dördüncü sınıf öğrencilerin etkin olma durumlarının öğretmen ve öğrenci görüşlerine göre belirlenmesi (Bitlis ili örneği)


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, TEMEL EĞİTİM ANABİLİM DALI, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: HİLAL AZILIOĞLU

Danışman: Mehmet Akif Sözer

Özet:

Araştırmanın amacı öğrencilerin etkin olma durumlarının öğrenci ve öğretmen görüşlerine göre belirlenmesidir. Bu sebeple nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeline uygun olarak yürütülmüştür. Araştırmada Bitlis ili Güroymak ilçesinde yer alan köy ve merkez ilkokullarında bulunan 4. sınıf öğrenci ve öğretmenlerinden seçkisiz (random) örneklem belirleme yöntemiyle oluşturulmuştur. Araştırmanın verileri ilkokul 4. sınıfta eğitim görmekte olan 434 öğrenci (238 kız çocuk; 197 oğlan çocuğu) ile 23 öğretmenden (8 kadın; 15 erkek) toplanmıştır. Random yöntemiyle 8 merkez okul ve 6 köy okulu olmak üzere 14 okul belirlenmiştir. Veri toplama aracı olarak Başal (2001) tarafından geliştirilen “Çocuklar İçin Sınıf İçi Etkinlik Ölçeği” ve “Çocuklar İçin Sınıf İçi Etkinlik Ölçeği Öğretmen Formu” ile öğretmen ve öğrenciler için araştırmacı tarafından hazırlanmış kişisel bilgi formları kullanılmıştır. Öğrencilerin işaretlemiş oldukları şıklara göre, her bir maddenin puan değeri, daha sonra da, tüm maddelerin puanları toplanarak toplam puan (P) elde edilmektedir. Puanın yüksekliği öğrencinin sınıftaki etkinlik düzeyinin yüksek olduğunu, puanın düşüklüğü ise öğrencinin etkinlik düzeyinin düşük olduğunu göstermektedir. Ölçeğin hesaplanan Cronbach Alpha Güvenirlik Katsayısı rx=.92’dir. Bu sonuç, ölçeğin güvenirliğinin yüksek olduğunu göstermektedir. Analiz yapılırken Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve Bağımsız Gruplar t testi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre öğrencilerin sınıf içi etkinliklerinde öğretmen ve öğrenci görüşleri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Ayrıca öğrencilerin sınıf içi etkinliklerinin cinsiyet

faktörüne göre değişkenlik gösterdiğini ve bunun da kız öğrenciler lehine olduğu tespit edilmiştir. Sınıf öğretmenliğinden mezun olan öğretmenlerin öğrencileriyle başka bölümlerden mezun olan öğretmenlerin öğrencileri arasında da anlamlı fark bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler : Etkin olma durumu, Etkin Öğrenme