Piperazin türevleri ve komplekslerinin sentezi, karakterizasyonu, dft çalışmaları, antimikrobiyal aktiviteleri ile glutatyon redüktaz inhibitör etkilerinin incelenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Öğrenci: BUŞRA TÜRKAN KIRAL

Danışman: NURCAN KARACAN

Özet:

Önce, 1,4 p iperazindiasetikasit, 1,4 dietilester (1) sentezlendi ve yapısı tek kristal X ışınları kırınım yöntemiyle aydınlatıldı. Daha s onra, 1,4 piper az i ndiasetik asit, 1,4 dih idrazid (2) ve bunun nikel II) (Ni(II)) ve bakır(II) Cu(II )) kompleksleri sentezlendi . Y apıları ; element analizi, LC MS, FT IR, NMR, molar iletkenlik ve manyetik duyarlık metotları ile belirlendi. Y oğunluk fonksiyonu teorisi (DF T) kullanılarak bileşiklerin g eometri optimizasyon ları yapıldı ve HOMO/LUMO enerjileri ve buna bağlı bazı fiziksel parametrel eri hesaplandı. Ayrıca, (1) ve (2) bileşiklerinin NMR kimyasal kayma değerleri DFT/B3LYP/6 311++G(d,p) metodu ile hesaplandı ve den ey s el verilerle mukayese edildi. Sentezlenen bileşiklerin üç Gram pozitif 'Salmonell a typhimurium ATCC 14028, Staphylococcus aureus ATCC 25923, Enterococcus faecalis ATCC 29212 ve üç Gram negatif 'Escherichia coil ATCC 25922, Klebsiella pneumonia ATC C 2 7853, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853 bakterilere karşı antimikrobi y al aktivite leri mikrodilüsyon (MİK) i le disk difüzyon yöntemi ile incelendi. Ayrıca, bileşiklerin Baker's yeast (ekmek mayası) ve insan eritrosit gulutatyon redüktaz enzimine karşı in h ibitör etkileri değerlendirildi ve SAR analizleri yapıldı.