TOZ METALURJİSİ YÖNTEMİ İLE ALÜMİNYUM ESASLI KÖPÜK SANDVİÇ YAPI ÜRETİMİ


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2010

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Hüseyin DEMİRTAŞ

Danışman: Mehmet Türker

Özet:

Tezin amacı; toz metalurjisi (TM) yöntemi ile alüminyum matrise sahip köpük çekirdek ve alüminyum yüzey levhası kullanarak hafif sandviç yapı üretmektir. Üretim; köpürecek malzemelerin hazırlanması, sandviç yapının oluşturulması ve köpürtmeden oluşan üç aşamada gerçekleştirilmiştir. Köpürecek malzeme; düşük ergime sıcaklıklarından dolayı (AlSi7, AlSi14 ve AlSi14Cu4,5) üç farklı karışım tozundan toz metalurjisi yöntemi kullanılarak hazırlanmıştır. Karışımlarda, köpürtücü madde olarak sabit oranda ( % 0,6 ) TiH2 (Titanyum hidrür) kullanılmıştır. Tercih edilen karışım tozları 600 ºC – 710 ºC ve 7 min – 50 min aralığında çeşitli sıcaklık ve sürelerde köpürtülmüştür. Yapılan deneysel çalışmalar sonucunda ara bağlayıcı kullanılmasına gerek kalmayan ön işlemlerle Al plaka yüzeyli ve Al matrisli sandviç köpük üretilmiştir. Üretilen sandviç köpüklerde gevrek davranışına rağmen iyi gözenek morfolojisi, düşük ergime sıcaklığı, yüksek mukavemet gibi sebeplerle AlSi14Cu4,5 karışımının öne çıktığı tespit edilmiştir.