Balıklardan izole edilen Enterococcus türlerinin bazı virulans, teknolojik özellikleri ve antibiyotik dirençliliklerinin araştırılması


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2015

Öğrenci: LEYLA BİGEÇ

Danışman: NESLİHAN GÜNDOĞAN BAKIRCI

Özet:

Bu çalışmada, Ankarazda tüketime sunulan 100 balık örneği (50 tatlı su, 50 deniz) materyal olarak kullanılmıştır. Çalışılan 100 balık örneğinden Enterococcus izolasyonu gerçekleştirilerek, tür seviyelerindeki tanımlamaları yapılmıştır. Tanımlamaları yapılan Enterococcus türlerinde; 4°Czde 20°Czde ve 37°Czde proteolitik aktivite; 30°Czde lipolitik aktivite, slime, biyofilm, jelatinaz, DNaz, hemoliz gibi bazı virulans özellikleri ve Kirby-Bauer disk difüzyon yöntemi ile antibiyotik dirençlilikleri araştırılmıştır. Balık örneklerinden izole edilen 150 Enterococcus izolatın, %18,7zsi Enterococcus spp., %16,7'si E.casseliflavus, %14'ü E.flavescens, %13,3zü E.gallinarum, %8,7zsi E. raffinosus, %8'si E.solitarius , %7,3z si E.pseudoavium, %4z ü E.avium, 4%zü E. faecalis, %2'si E.malodoratus, %0,7zsi E. durans, %0,7zsi E.mundtii, %0,7zsi E.hirae, %0,7zsi E. dispar, %0,7zsi E. faecium, olarak tanımlanmıştır. Araştırmamızda balık örneklerinden izole edilen 150 Enterococcus izolatının, 102'si (%68) slime (+), 19'u (%12,7) jelatinaz (+), 128'i (%85,3) DNaz (+) ve 3zü (%2) hemoliz (+)'dir. Enterococcus izolatlarının mikroplate kullanılarak yapılan biyofilm değerlendirmesinde; Triptic Soy Broth (TSB)zda 24 saat inkübasyon sonrası izolatların % 18,7zsi kuvvetli pozitif, %52,7zsi orta derecede pozitif, %24zü zayıf pozitif ve %1,3zü negatif biyofilm oluşumu gösterdiği tespit edilmiştir. Aynı izolatların %2 glikoz içeren TSBzde 24 saat inkübasyon sonrası % 33,3zünün kuvvetli pozitif, %40zının orta derecede pozitif, %14,7zsinin zayıf pozitif ve %9,3z ünün ise negatif biyofilm oluşturduğu gözlenmiştir. Tatlı su balık örneklerinden izole edilen Enterococcus izolatları, (%32,9) eritromisin, (%19,2) gentamisin, (%24,6) teikoplanin, (%83,6) ampisilin, (%28,8) kloramfenikol, (%56,2) vankomisin, (%93,2) novobiosin, (%35,6) siprofloxosin, (%54,8) tetrasiklin, (%24,7) nitrofurontoinze dirençli bulunmuştur. Deniz balığı örneklerinden izole edilen 77 Enterococcus izolatları ise (%64,9) eritromisin (%20,8) gentamisin, (%49,3) siprofloxosin, (%31,2) kloramfenikol, (%44,1) novobiosin, (%92,2) ampisilin, (%3,9) teikoplanin, (%44,1) vankomisin, (%68,8) tetrasiklin ve (%35,1) nitrofurontoinze dirençli bulunmuştur. 150 Enterococcus izolatıznın 4°Czde, 24zü (%16) kuvvetli pozitif, 73zü (%48,7) orta derecede pozitif, 26zsı (%17,3) zayıf pozitif proteolitik aktivite, 20 °Czde 31zi(%20,7) kuvvetli pozitif, 13zü (%8,7) orta derecede pozitif, 4zü (%2,7) zayıf pozitif proteolitik aktivite, 37 °Czde 42zsi(%28) kuvvetli pozitif, 42zsi (%28) orta derecede pozitif, 38zi(%25,3) zayıf pozitif proteolitik aktivite göstermiştir. Tüm Enterococcus izolatlarının 30 °Czde lipolitik enzim aktivite göstermemiştir.