Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, BÜRO YÖNETİMİ ANA BİLİM DALI, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2019
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: GÜLNİHAL AKDEMİR
Danışman: Selami Eryılmaz
Özet:
Günümüzde bilgi ve iletişim teknolojilerinin eğitim sürecinin temel aracı olarak kullanılması hedeflenmektedir. Eğitimde bilgi ve iletişim teknolojilerinin etkili bir şekilde kullanılabilmesi için bu süreçte öğretmen başrol oynamaktadır. Fatih Projesinin ana bileşenlerinden biri de öğretmenlerin hizmet içi eğitimidir. Bu eğitimle öğretmenlerin BİT araçlarından ve eğitim içeriklerinden eğitim sürecinde etkin bir şekilde yararlanabilmesini sağlayacak yönetim bilgi ve becerilerine kavuşturmak amaçlanmıştır.
Yapılan literatür taraması sonucunda elde edilen araştırma bulgularından elde edilen ortak sonuç, bilgi ve iletişim teknolojilerinin eğitim-öğretim süreci üzerindeki rolü büyüktür. Bu bağlamda Fatih projesinin hayata geçirildiği şu dönemde, öğretim sürecinin başlıca öğesi olarak sayılan öğretmenlerin BİT kullanma öz yeterliklerinin BİT’e yönelik tutumlarını etkileme düzeyinin de ölçülmesi, FATİH projesinin uygulama sürecinde gerekli değerlendirmelerin yapılabilmesi bakımından önem arz etmektedir.
Araştırmada FATİH Projesi sürecinde öğretmenlerin bilgi ve iletişim teknolojilerine yönelik tutumları ile özyeterlik algıları arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Araştırma tarama modelinde kesitsel ve betimsel bir nitelik taşımaktadır. Betimsel araştırma, kurumların, grupların mevcut durumuyla ilgili geniş açıklamalar yapmak için çok sayıda denek ve objeyle belli bir zaman dilimi içerisinde yapılan çalışmadır. Bağımlı değişkeninin değişimi bağımsız değişkenler açısından ele alındığından ayrıca ilişkisel bir tarama çalışmasıdır.
xi
Araştırmanın evrenini Çanakkale ili Çan ilçesinde Fatih Projesi teknolojilerinin kurulu olduğu okullarda görev yapan 558 öğretmen oluşturmaktadır. Ayrıca bir örneklem alınmamış, tüm öğretmenlere anket araştırmacı tarafından ulaştırılmıştır, ancak analizler araştırmaya katılmak isteyip anketi yanıtlayan 233 öğretmenden gelen veriler üzerinden yapılmıştır.
Araştırmada problemi açıklamaya yönelik Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda görev yapan 233 öğretmene uygulanan bilgi ve iletişim teknolojilerine yönelik tutum ve özyeterlik inançları arasındaki ilişki, anket sorularına verilen cevaplardan elde edilen verilerle analiz edilmiştir. Çalışmada kullanılan veri toplama aracı üç bölümden oluşmuştur. İlk bölümde araştırmaya katılan öğretmenlerin demografik özellikleri, ikinci bölümde öğretmenlerin bilgi ve iletişim teknolojilerine yönelik tutumlarını ölçen tutum ölçeği son bölümde öğretmenlerin BİT’e yönelik özyeterlik algılarını ölçen algı ölçeği yer almaktadır.
Araştırmanın sonucunda öğretmenlerin bilgi ve iletişim teknolojilerine yönelik tutumları ile özyeterlik inançları arasında anlamlı bir ilişki olduğu ve öğretmenlerin bilgi ve iletişim teknolojilerine yönelik tutum ve özyeterlik algılarının bazı demografik değişkenler açısından anlamlı farklılıkların olduğu tespit edilmiş ve analizler yorumlanmıştır.
Anahtar Kelimeler: Bilgi ve iletişim teknolojileri, Özyeterlik, Tutum, FATİH Projesi, Eğitim Teknolojileri