Gıda Kaynaklı Lactobacıllus İzolatlarında Biyofilm Oluşumu Ve Antibiyotik Direncinin Araştırılması


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Derya Akçay

Danışman: NESLİHAN GÜNDOĞAN

Özet:

Lactobacillus'lar; Gram pozitif, çubuk şeklinde, patojenik olmayan bakterilerdir. Bazı Lactobacillus türleri yoğurt, peynir, bira, şarap, turşu ve konserve gibi yiyeceklerde starter kültürü veya probiyotik olarak kullanılmaktadırlar. Genellikle güvenli (GRAS) olarak tanınırlar. Bununla birlikte, bazı çalışmalar bazı laktik asit bakteri (LAB) suşlarının slime/biyofilm oluşturabildiklerini, antibiyotik direnç genleri taşıyabildiklerini ve antibiyotiklere dirençli olduklarını göstermiştir. Biyofilm oluşturma yeteneği fermentasyon ve gıdaların korunması gibi işlemlerde kullanılan bakteriler için önemli bir özelliktir. Bu çalışmada Ankara'da tüketime sunulan peynir ve çiğ süt örneklerinden izole edilen toplam 103 Lactobacillus izolatının slime ve biyofilm oluşumları ile antibiyotik dirençlilikleri incelenmiştir. Lactobacillus türlerinin tanımlanmalarında morfolojik, kültürel ve biyokimyasal testler ve MALDI-TOF MS bakteri tanımlama yöntemi kullanılmıştır. Toplam 103 Lactobacillus spp. izolatının 48'i (%46,6) L. plantarum, 26'sı (%25,2) L. fermentum, 15'i (%14,6) L. brevis, 7'si (%6,8) L. paracasei, 2'si (%1,9) L. zeae, 2'si (%1,9) L. curvatus, 1'i (%0,9) L. amylolyticus, 1'i (%0,9) L. coryniformis, 1'i (%0,9) L. paracasei spp. tolerans olarak tanımlanmıştır. Araştırma sonuçlarımıza göre, Lactobacillus izolatlarının %30,0'unun slime ve %87,4'ünün biyofilm ürettiği görülmüştür. Antimikrobiyal duyarlılık testinde izolatların ampisiline (%80,6) karşı oldukça dirençli, ancak tetrasiklin (%68,9), penisilin (%68,0), kloramfenikol (%96,1), gentamisine (%99,0), trimetoprimsulfametoksazol (%85,4) ve eritromisine (%87,4) duyarlı olduğu görülmüştür.