Görme Yetersizliği Olan Öğrencilerin Uzaktan Eğitim Sürecinde Yaşadıkları Sorunların Öğretmen, Öğrenci ve Aile Açısından İncelenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Kıymet KAMAN

Danışman: Banu Altunay

Özet:

Bu araştırma; görme engelliler okullarında okuyan ilkokul öğrencileri ile ailelerinin, özel eğitim öğretmenlerinin uzaktan eğitimde yaşadıkları sorunları tespit etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya görme engelliler ilkokulundaki 16 görme yetersizliği olan öğrenci ve aileleri, farklı illerde çalışan 30 özel eğitim öğretmeni katılmıştır. Veriler, yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak, yüz yüze/telefonla görüşme yapılarak toplanmıştır. Araştırma verileri, içerik analizi yardımıyla değerlendirilmiştir. Araştırma sonucu olarak; özel eğitim öğretmenlerinin uzaktan eğitimde en çok Whatsapp - EBA - Zoom uygulamalarını kullandıkları, EBA’ya erişim sorunları yaşadıkları, ders esnasında EBA’da sistemsel sorunlar yaşadıkları ve sınıf kontrolünü kaybettikleri, bazı öğrencilerin teknolojik araçlarının olmamasından dolayı derslere giremediği, uzaktan eğitimde matematik, yönelim ve bağımsız hareket becerileri derslerinde zorluk yaşandığı, eğitimden verim alınamadığı tespit edilmiştir. Öğrenciler açısından; az gören öğrencilerin matematik, Türkçe, İngilizce derslerinde, kör(dokunsal işlevde bulunan) öğrencilerin matematik ve Türkçe derslerinde zorlandığı, ders esnasında sistemsel sorunlar yaşadıkları, teknolojik araç eksikliklerinin olduğu, dikkatlerinin dağıldığı tespit edilmiştir. Aileler açısından; çocuğu ilkokulda olanların ders saatlerinin çakışması, evde yeterli teknolojik imkânın olmaması, çocukların derse odaklanamadıkları, ödevleri beraber yaptıkları ve uzaktan eğitimi verimli bulmadıkları tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler : Uzaktan Eğitim, Uzaktan Eğitimde Yaşanan Sorunlar, Görme Yetersizliği Olan Öğrencilere Uzaktan Eğitim.