Tüketime hazır gıdalardan Bacillus tür'lerinin izolasyonu, biyokimyasal özellikleri ve enzim aktivitelerinin belirlenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Öğrenci: MERVE AŞULA

Danışman: NESLİHAN GÜNDOĞAN BAKIRCI

Özet:

Bacillus tür'leri toprak ve suda yaygın olarak bulunurlar. Toprak ve suda yaygın olarak bulundukları için tahıl ürünleri, et ve et ürünleri, baharatlar, sebzeler ve diğer gıda ürünlerine kontamine olabilirler. Et ürünleri uygun ısıda pişirilmez ise gıda kaynaklı hastalıklara sebep olabilirler. Tavuk dönerin yeteri kadar pişirilmemesi, yetersiz hijyen ve sanitasyon sonucu mikrobiyal kontaminasyon gerçekleşmektedir. Bu çalışmada, Ankara'da tüketime sunulan 20 adet köfte ve 20 adet tavuk döner olmak üzere toplam 40 adet et örneği ile çalışılmıştır. Çalışılan 40 et ve et ürününden Bacillus cinsine ait bazı tür'lerin izolasyonu gerçekleştirilmiştir. Bacillus spp. izolat'larının proteaz, lipaz, amilaz ve hemoliz enzim aktiviteleri incelenmiştir. Bacillus spp. izolasyonu için nutrient agar ve Bacillus cereus selective agar kullanılmıştır. Et ve et ürünlerinden 105 adet Bacillus izolat'ı elde edilmiştir. Et ve et ürünlerinden elde edilen 105 Bacillus izolatının %49,5'u Bacillus licheniformis, %30,4'ü Bacillus subtilis, %4.7'si Bacillus sphaericus, %15,2'si Bacillus spp. olarak tanımlanmıştır. Lipaz enzim aktivitesi için tributyrin agar, amilaz enzim aktivitesi için starch agar, proteaz enzim aktivitesi için skim milk agar ve hemoliz enzim aktivitesi için %5 koyun kanlı agar kullanılmıştır. Bacillus izolat'larının 94'nün (%89,5) amilaz enzim aktivitesi pozitif, 87'sinin (%82,8) lipaz enzim aktivitesi pozitif, 73'nün (%69,5) hemoliz enzim aktivitesi pozitif, 64'nün (%60,9) proteaz enzim aktivitesi pozitif sonuç vermiştir.