Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2021
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Ümitcan GÜNEY
Danışman: Asiye Uğraş Dikmen
Özet:
Yeterli ve dengeli beslenme ile fiziksel aktivite sağlıklı bir yaşam sürmenin temel anahtarlarıdır. Bu
alışkanlıklara sahip olan birey hayat kalitesini artırarak sağlıklı ve uzun bir yaşam
sürdürebilmektedir. Bu çalışmanın amacı Bilecik ilinde devlet yurdunda kalan üniversite
öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite düzeylerinin incelenmesidir. Kesitsel
yöntemle yapılan bu araştırma Şubat 2020-Mart 2020 tarihlerinde Bilecik Gençlik ve Spor İl
Müdürlüğüne bağlı 5 farklı Yüksek Öğretim Yurdundaki üniversite öğrencilerine yapılmıştır.
Çalışmaya katılan her bir öğrenci çalışma öncesinde bilgilendirilmiş ve kabul edenler çalışmaya dahil
edilmiştir. Çalışmayı kabul eden öğrencilere 5 farklı bölümden oluşan anket yüz yüze yapılmıştır.
Öğrencilerin demografik bilgileri, beslenme alışkanlıkları, beden algıları, besin tüketimleri, yeme
davranışları ve fiziksel aktivite düzeyleri ile ilgili sorular sorulmuştur. Öğrencilerin beden algıları
‘‘Stunkard Ölçeği’’, yeme davranışları ‘‘Yeme Tutum Testi (EAT-26)’’, besin tüketimleri ‘‘Besin
Tüketim Sıklık Formu’’ ve fiziksel aktivite düzeyleri ‘‘Uluslar Arası Fiziksel Aktivite Anketi
(IPAQ)’’ kısa formu kullanılarak yapılmıştır. Çalışmaya 107 (%31,6) erkek 232 (%68,4) kadın
öğrenci olarak toplamda 339 kişi katılmıştır. Öğrencilerin beslenme alışkanlıklarında %20,9’u yeterli
ve dengeli beslendiğini düşünmektedir. Öğrencilerin %79,6’sının çeşitli sebeplerle öğün atladığını
ve en fazla atlanan öğünün ise %51,9 ile öğle yemeği olduğunu belirtmiştir. Öğrencilerin
%23,3’ünün hızlı yemek yediği, %8’inin her gün fastfood tükettiği ve %26,3’ünün yemek seçiminde
temiz bir ortamda pişirilip sunulmasına dikkat ettiği sonucu elde edilmiştir. Yeme Tutum Testi
ortalamaları ise erkek öğrencilerde 11,28±8,09 olurken, kadınlarda 14,57±9,48 olmuştur. Yeme
Tutum Testi sonuçlarına göre öğrencilerin %21,8’inde beslenme bozukluğu olduğu tespit edilmiştir.
Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi sonuçlarına göre öğrencilerin %24,2’si düşük düzey aktiviteye
sahip olurken, %58,1’i orta düzey aktivite ve %14,7’si yüksek düzey aktiviteye sahip olmuştur.
Üniversite öğrencileri yaş ve eğitim düzeyleri dikkate alındığında beslenme alışkanlıkları ve fiziksel
aktivite düzeyleri konusunda daha iyi seviyeye gelebilecek bir yaş grubudur. Bu yüzden öğrencilere
sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite düzeyleri konularına yönelik eğitimler, afişler ve programlar
oluşturulmalıdır. Yurt içerisinde öğrencilerin fiziksel aktivite yapacağı bölümlerin fiziki imkanları
artırılmalı ve öğrenciler bu alanlara yönlendirilmelidir.
Anahtar Kelimeler : Beslenme Alışkanlıkları, Fiziksel Aktivite, Obezite