Pimpinella anisum L. bitkisinin fitoterapideki önemi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2010

Öğrenci: ESRA GÜNEY ÖZDEMİR

Danışman: ESRA AKKOL

Özet:

Pimpinella anisum L. bitkisi halk arasında uzun yıllardan beri gerek baharat olarak, gerekse çayı hazırlanarak bağırsak gazlarını giderici ve hazmı kolaylaştırıcı amaçlarla kullanılmaktadır. Modern tıpta ise bu etkileri için kullanılmasının yanı sıra yeni farmakolojik etkileri tespit edilmiştir ve ileriki senelerde bu etkilerinden de faydalanılması mümkün görünmektedir. Bu etkilerden bazıları antikonvülsan etki, antienflamatuvar etki, tümör engelleyici etki, antioksidan etki ve antimikrobiyal etkidir. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü nden temin edilen meyve numunesi ile aktardan satın alınan meyve numunesinde makroskobik ve mikroskobik inceleme, yabancı materyal analizi, ince tabaka kromatografisi, kurutmada kayıp, su ve uçucu yağ miktar tayinleri gibi çeşitli Farmakope analizleri yapılmıştır. Bu analizlerin sonucunda numunelerin uçucu yağ oranlarının düşük çıkması, aktar numunesinin İTK deneyinde referanstan fazla sayıda leke vermesi gibi sebeplerden dolayı her iki numunenin de Farmakope ye uygun olmadığı tespit edilmiştir.