Serum visfatin düzeyi ile koroner arter kollateral gelişimi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi


Tezin Türü: Tıpta Uzmanlık

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Tıp Fakültesi, KARDİYOLOJİ ANABİLİM DALI, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2021

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: TUĞBA KAPANŞAHİN COŞKUN

Danışman: Nuri Bülent Boyacı

Özet:

 

Giriş ve Amaç: Koroner arter hastalığı bulunan hastalarda iyi gelişmiş koroner kollateral dolaşımı olanların, olmayanlara göre prognozunun daha iyi olduğu bilinmektedir. Koroner kollateral arterlerin gelişiminde anjiyogenez ve arteriyogenez rol oynamaktadır. Visfatinin anjiyogenezi artırdığı daha önceki çalışmalarda gösterilmiştir. Ancak literatürde koroner kollateral gelişimi ile ilişkisine dair herhangi bir veri bulunmamaktadır. Biz bu çalışmada, koroner arter hastalığı olan hastalarda serum visfatin düzeyi ile koroner kollateral dolaşımı arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçladık.

 

Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza stabil koroner arter hastalığı ön tanısıyla koroner anjiyografi uygulanan ve üç ana epikardiyal koroner arterden en az bir tanesinde, proksimal veya orta segmentinde ≥ %90 darlık saptanan toplam 84 hasta alınmıştır. Kollateral gelişimi Rentrop-Cohen sınıflamasına göre dört evrede (0-3) incelenmiştir. Serum visfatin düzeylerinin ölçümü sandviç ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay) yöntemiyle yapılmıştır.

 

Bulgular: İyi kollateral grubunda serum visfatin düzeyi, kötü kollateral grubundan daha yüksek saptanmıştır (iyi kollateral 8.89± 8.30 ng/ml, kötü kollateral 3.43±2.87 ng/ml p=<0.001). Kollateral derecesi ile serum visfatin düzeyleri arasında korelasyon analizi yapıldığında orta derecede pozitif korelasyon olup istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. (rs = 0,441, p<0,001). DM yokluğunun, total oklüzyon varlığının ve yüksek serum visfatin düzeyinin iyi koroner kollateral arter gelişiminin bağımsız öngördürücüsü olduğu saptanmıştır. ROC eğrisinde iyi kollateral gelişimini öngörmede visfatin 2,75 ng/ml değeri için; sensitivitesi %72.5, spesifitesi %54.5 olarak hesaplanmıştır. Ayrıca serum visfatin düzeyi çok damar hastalığı, total oklüzyonu veya RCA’ da ciddi lezyonu bulunanlarda bulunmayanlara göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek saptanmıştır.

 

Sonuç: Serum visfatin düzeyi ile koroner kollateral gelişimi arasındaki ilişkiyi araştırdığımız çalışmamızda elde ettiğimiz bu sonuçlar, yüksek serum visfatin düzeylerinin iyi koroner kollateral gelişiminde bağımsız bir faktör olabileceğini göstermektedir.

 

Anahtar Kelimeler: Koroner kollateral gelişimi, visfatin, koroner arter hastalığı