Türk toplumunda ağız kuruluğu prevalansının araştırılması


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2014

Öğrenci: DERVİŞ KAAN KILAVUZ

Danışman: MEHMET BARIŞ ŞİMŞEK

Özet:

Tükürük, sindirim, konuşma ve yutma işlemlerinin kolaylaştırılması ve antimikrobiyal ve kayganlaştırıcı etkisi ile oral dokuların korunmasında görev alan önemli bir vücut sıvısıdır. Bir insanda günlük olarak en az 500 ml tükürük üretilir. Tükürük akış hızı 24 saatlik periyot içerisinde değişiklik gösterirken, genellikle uyku esnasında 0,1 mL/dak, gün içerisinde stimüle edilmeden 0,3 mL/dak, stimüle edildiğinde 0,4 ile 0,5 mL/dak arasındadır. Ağız kuruluğu yaşam kalitesini olumsuz etkileyecek bir çok yan etkilere neden olur. Dişlerde çürük artışı, plak birikimi, yiyecek retansiyonu, gingivitis, ağız yanması, kandida enfeksiyonuna eğilim artışı, oral mukozada ağrı, çiğneme zorluğu, yutma güçlüğü, konuşma güçlüğü, protez kullanımında güçlük, mukozal değişiklikler, halitozis, ağız mikrobiyal florasında değişiklikler, tat duyu bozukluğu, ağız kuruluğunun sonuçlarındandır. Çalışmamızın amacı; Türk toplumunda sistemik hastalıklar, ilaç kullanımı, yaşlılık gibi durumların yanında sabit ve hareketli diş protez uygulamalarının, ortodontik bozuklukların ağız kuruluğuna etkilerinin belirlenerek, ağız kuruluğunun getirdiği olası komplikasyonların önüne geçmek, Türk toplumunda ağız kuruluğunun farklı durumlarda görülme sıklığının prevalansını literatüre kazandırmaktır.