Gıda ve klinik örneklerden izole edilen koagülaz pozitif ve koagülaz negatif stafilokokların bazı virulens özellikleri ve antibiyotik dirençliliklerinin karşılaştırılması


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2012

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Safiye Akgün

Danışman: NESLİHAN GÜNDOĞAN

Özet:

Bu çalışmada, Ankara'nın çeşitli market, mandıra ve pastanelerinden alınan toplam 80 dana kıyma, tavuk but, beyaz peynir, dondurma örneği ve sokak satıcılarından alınan 20 çiğ süt örneği olmak üzere toplam 100 gıda örneği ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi kliniklerinde yatan hastaların kan, yara, burun, konjuktival sürüntü, pü, abse, katater, idrar ve periton sıvısı örneklerinden izole edilen toplam 50 klinik örnek incelemeye alınmıştır. Çalışılan 100 gıda örneği ve 50 klinik izolattan izole edilen 282 Stafilokok izolatının tanımlamaları yapılarak, slime faktör, DNaz aktivitesi ve Kirby-Bauer disk difüzyon yöntemine göre çeşitli antibiyotik dirençlilikleri araştırılmıştır. Gıda örneklerinden tanımlanan Stafilokok izolatlarının; %19,8'i koagülaz pozitif stafilokok, %80,2'si koagülaz negatif stafilokok, olarak tespit edilmiştir. Koagülaz pozitif stafilokok izolatlarının; %52,2'si S.aureus, %39,1'i S.intermedius ve %8,7'si S.hyicus, koagülaz negatif stafilokok izolatlarının; %29'u S.cohnii, %22,6'sı S.hominis, %10,2'si S.xylosus, %9,7'si S.simulans, %7,5'i S.capitis, %7'si S.epidermidis, %5,4'ü S.haemolyticus, %4,8'i S.auricularis, %2,7'si S.warneri ve %1'i S.saprophyticus olarak tespit edilmiştir. Klinik örneklerden tanımlanan Stafilokok izolatlarının; %34'ü koagülaz pozitif stafilokok, %66'sı koagülaz negatif stafilokok olarak tespit edilmiştir. Koagülaz pozitif stafilokok izolatlarının; %94,1'i S.aureus, %59'u S.intermedius, koagülaz negatif stafilokok izolatlarının; %30,3'ü S.epidermidis, %18,2'si S.hominis, %15,1'i S.haemolyticus, %12,1'i S.saprophyticus, %9,1'i S.cohnii, %6,1'i S.capitis, %6,1'i S.warneri, ve %3'ü S.xylosus olarak tespit edilmiştir. Gıda örneklerinden izole edilen 232 stafilokok izolatının 99'unun (%42,7) slime pozitif, klinik örneklerden izole edilen 50 stafilokok izolatının 28'inin (%56) slime pozitif olduğu tespit edilmiştir. DNaz sonuçları ise gıda örneklerinden izole edilen 232 stafilokok izolatının 76'sında (%32,7) DNaz pozitif, klinik örneklerden izole edilen 50 stafilokok izolatının 24'ünde (%48) DNaz pozitif olarak tespit edilmiştir. Gıda örneklerinden izole edilen 232 stafilokok izolatının 85'i (%36,6) ampisilin'e, 55'i (%23,7) tetrasiklin'e, 46'sı (%19,8) eritromisin`e, 31'i (%13,4) metisilin'e, 19'u (%8,2) gentamisin'e, 18'i (%7,7) kloramfenikol'e, 16'sı (%6,9) amikasin'e, 10'nu (%4,3) klindamisin'e dirençli bulunmuştur. Vankomisin'e herhangi bir direnç saptanmamıştır. Klinik örneklerden izole edilen 50 stafilokok izolatının 49'u (%98) ampisilin'e, 27'si (%54) eritromisin'e, 17'si (%34) tetrasiklin'e, 14'ü (%28) metisilin'e, 12'si (%24) gentamisin'e, 8'i (%16) klindamisin'e, 2'si (%4) amikasin'e dirençli bulunmuştur. Kloramfenikol ve vankomisin'e herhangi bir direnç saptanmamıştır. Sonuç olarak, çalışmamızda kullanılan çeşitli gıda örneklerinden ve farklı klinik örneklerden birden fazla stafilokok türünün tespit edilmesi, bu izolatlarda slime faktör varlığı, DNaz üretimi ve birden fazla antibiyotiğe karşı direnç tespiti halk sağlığı açısından önemli bir risk taşımaktadır. Sonuçlarımız antibiyotiklere yüksek oranda direnç göstermese de slime oluşumu ve DNaz üretimi olan izolatlarda, olamayan izolatlara oranla azda olsa daha yüksek dirence rastlanmıştır.