Gıdalarda tiramin tayini için biyosensör geliştirilmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2023

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Hilal OKTAY

Danışman: Fatma Arslan

Özet:

Tiramin, tirozinin dekarboksilasyonu sonucu açığa çıkan bir biyojen amindir. Yüksek miktarda tiramin içeren yiyeceklerin tüketilmesi sonucu ciddi sağlık sorunlarının yaşandığı bilinmektedir. Ayrıca yüksek derişimlerde tiraminin varlığı, uzun saklama süresi nedeniyle gıda bozulmasına da işaret edebilir. Bu nedenle, gıda numunelerinde tiramin seviyesini belirlemek için pratik, hızlı ve doğru bir yöntemin geliştirilmesi önemlidir. Bu amaçla tiramin tayini için monoamin oksidaz enzimi kullanılarak yeni bir amperometrik biyosensör geliştirildi. Schiff bazı olan N-naftaliden-(1-kloro-2-formilvinil)ferrosen (vFc3A2N) ile modifiye edilmiş karbon pasta elektrot yüzeyine monoamin oksidaz enzimi gluteraldehit ile çapraz bağlama yöntemi kullanılarak immobilize edildi. Tiramin tayini enzimatik tepkime sonucu oluşan H2O2’in +0,5 V'da Ag / AgCl'ye karşı yükseltgenmesi ile gerçekleştirildi. Hazırlanan biyosensörün en iyi çalışma koşulları, sıcaklık, pH ve substrat derişiminin etkisi incelendi. Ayrıca biyosensörün performansını etkileyen faktörler, vFc3A2N’nin miktarı, tekrarlanabilirlik, raf ömrü ve girişim etkisi incelendi. Son olarak, hazırlanan biyosensör ile peynir numunesinde tiramin tayini yapıldı.

Anahtar Kelimeler : Tiramin, monoamin oksidaz, biyosensörler, karbon pasta elektrot