Papiller Benzeri Nükleer Özellikler Gösteren Noninvaziv Foliküler Tiroid Neoplazmı, Klasik Varyant Papiller Tiroid Karsinomu Ve Foliküler Varyant Papiller Tiroid Karsinomunun Sitoloji Materyalinde Ayrımında Moleküler Testlerin Rolü


Tezin Türü: Tıpta Uzmanlık

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı , Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2021

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ARZU ERDOĞAN

Danışman: Aylar Poyraz

Özet:

2017 yılında, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından güncellenen tiroid tümörleri sınıflamasında; 2004 DSÖ endokrin organ tümör sınıflamasındaki noninvaziv folliküler varyant papiller tiroid karsinomu (FVPTK), papiller benzeri nükleer özellikler gösteren noninvaziv folliküler tiroid neoplazmı (NIFTP) olarak isimlendirilmiştir. NIFTP tanısı alan hastalara tedavi olarak lobektomi yapılması, total tiroidektomi ve radyoaktif iyot tedavisi gibi aşırı tedavilerden kaçınılması amaçlanmıştır. American Thyroid Association (ATA), 2015’te yayımladığı kılavuzda BRAF, RAS, PAX8/PPARgama, RET/PTC genlerindeki mutasyonları gösteren panelin Bethesda raporlama sisteminde belirsiz kategorilere uygulanmasını önermektedir. Çalışmamızda NIFTP/FVPTK tanısı alan olguların mevcut sitoloji materyallerine ATA kılavuzunda önerilen panelde bulunan BRAF, KRAS ve NRAS testleri uygulanarak bu testlerin preoperatif ayrıcı tanıya katkısı araştırılmıştır.
2010-2020 yılları arasında eksizyon materyalinde FVPTK ve NIFTP tanısı alan 259 olgu sitoloji materyali ile birlikte değerlendirilmiştir. Sitoloji materyali yeterli olan 31 FVPTK, 64 NIFTP ve ayrıca 12 klasik varyant papiller tiroid karsinomunun (KVPTK) sitoloji materyallerinde Real-Time PCR yöntemiyle BRAF, KRAS, NRAS mutasyonu bakılmıştır. NIFTP’lerin %30’unda NRAS, 4 %7’sinde KRAS geninde mutasyon görülmüştür. BRAF mutasyonu
104
saptanmamıştır. FVPTK’lerin %15’inde BRAFV600E, %15’inde NRAS, %3’ünde KRAS mutasyonu görülmüştür. KVPTK’lerin %63’ünde BRAFV600E, %13’üde NRAS, %9’unda KRAS mutasyonu izlenmiştir. Tümör tipleri arasında BRAF mutasyonu açısından istatistiksel olarak anlamlı fark mevcuttur. Buna karşın KRAS ve NRAS mutasyon durumu ve tümör tipleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır.
Rezeksiyon materyalinde NIFTP tanısı alan olguların sitoloji materyalinde BRAF mutasyonu saptanmaması ve AUS/FLUS ve malign tanısı alan olgular arasında BRAF mutasyon durumu açısından anlamlı fark saptanması, sitoloji materyaline BRAF mutasyon testinin uygulanmasının cerrahiyi yönlendirmede anlamlı olabileceğini göstermektedir.
Anahtar kelimeler: Tiroid sitolojisi, NIFTP, RAS, BRAF