Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2025
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Mohammed Adnan Khaleel JADO
Danışman: Yusuf Kalender
Özet:
İmidakloprid, neonikotinoid grubundaki insektisitlerden biridir. Resveratrol ve berberin, oksidatif stresin neden olduğu toksisitenin olumsuz etkilerini hafiflettiği bilinen güçlü antioksidanlardır. Bu çalışmanın amacı imidaklopridin sıçanların ince bağırsak dokularındaki potansiyel toksik etkilerini ve berberin ve resveratrolün bu etkilere karşı koruyucu etkilerini araştırmaktır. Çalışmada sıçanlar 7 gruba ayrıldı. Gruplar şu şekilde oluşturuldu. Kontrol grubu, resveratrol (20 mg/kg), berberin (100 mg/kg), imidacloprid (9 mg/kg, 1/50LD50), imidakloprid+resveratrol, imidakloprid+berberin, imidakloprid+resveratrol+ berberin. Maddeler 28 gün boyunca gavaj yolu ile sıçanlara uygulandı. Deney süresi sonunda sıçanlardan elde edilen ince bağırsak dokularında antioksidan enzim aktiviteleri (SOD, CAT, GPx GST), MDA düzeyleri ve histopatolojik değişiklikler değerlendirildi. İmidakloprid uygulanan sıçanların bağırsak dokusunda MDA düzeylerinin arttığı ve antioksidan enzim aktivitelerinin azaldığı belirlendi. İmidakloprid+resveratrol, imidakloprid+berberin ve İmidakloprid + resveratrol + berberberin uygulanan gruplar imidokloprid uygulanan grup ile karşılaştırıldığında MDA düzeyinde anlamlı azalma ve antioksidan enzim aktivitesinde anlamlı artış gözlendi. Histolojik bulgularda imidokloprid sıçanların ince bağırsak dokusundaki villuslarda küntleşme, genişleme ve hücre infiltrasyonuna neden olurken, resveratrol ve berberin imidokloprid toksisitesini azalttığı gözlenmiştir.
Anahtar Kelimeler : İmidakloprid, berberin, resveratrol, ince bağırsak, oksidatif stres