Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2023
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Özdegül BAŞTÜRK
Danışman: Buket Er Demirhan
Açık Arşiv Koleksiyonu: AVESİS Açık Erişim Koleksiyonu
Özet:
Hayvansal gıdalarda antibiyotik varlığı ve toplam aerobik mezofilik bakteri sayısının (TAMB) tespiti gıda güvenliği ve insan sağlığı açısından önem taşımaktadır. Bu çalışmada, Ankara ilinde tüketime sunulan bazı hayvansal gıdalar tetrasiklin antibiyotik kalıntıları ve TAMB varlığı açısından araştırılmıştır. Bu amaçla, farklı firmalara ait 27 tavuk eti, 15 yumurta, 32 pastörize süt ve açık satılan 8 çiğ süt olmak üzere toplam 82 gıda örneği antibiyotik kalıntıları açısından enzim bağlı immünosorbent (ELISA) tekniği ile analiz edilmiştir. TAMB varlığı ise klasik yöntemler ile araştırılmıştır. Bulgularımıza göre, 82 gıda örneğinin 9'unda (%10,98), 0,90-11,24 ppb (µg/kg, µg/l) arasında değişen konsantrasyonlarda tetrasiklin varlığı tespit edilmiştir. Yumurta örneklerinde tetrasiklin tespit edilmemiştir. Tetrasiklin açısından pozitif tavuk eti ve süt örneklerinin ortalama düzeyi (±S.H) sırasıyla 1,59 µg/kg ve 6,40±1,68 µg/l olarak bulunmuştur. İncelenen tavuk eti TAMB sayıları A, B, C firmaları için sırasıyla 4,78± 0,09; 5,68± 0,17 ve 4,38± 0,11 log kob/g olarak tespit edilmiştir. Bununla birlikte, F, G, H firmalarına ait pastörize süt ve çiğ süt örneklerinin (I) TAMB sayıları sırasıyla 3,40± 0,22; 4,09± 0,20; 3,11± 0,23; 6,64± 0,13 log kob/ml olarak bulunmuştur. Çalışmamızda elde ettiğimiz bulgulara göre tüm örneklerin tetrasiklin düzeyleri Türk Gıda Kodeksi değerleri içinde bulunmuştur. Sonuç olarak, bu araştırmada tetrasiklin antibiyotiklerinin tespitinin ve mikrobiyolojik analizlerin gıda güvenliği ve insan sağlığı açısından önemi vurgulanmıştır. Özellikle hayvansal gıdalarda antibiyotiklerin analitik yöntemlerle izlenmesi önem taşımaktadır.
Anahtar Kelimeler : Antibiyotik, Gıda, ELISA, TAMB, Tetrasiklin