Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2014
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Gülgün Dişçioğlu
Danışman: YAVUZ BEYATLI
Açık Arşiv Koleksiyonu: AVESİS Açık Erişim Koleksiyonu
Özet:Bu çalışmada beyaz peynirlerden izole edilen, EPS üretimi yüksek olan E. faecium RI 41, E. faecium RI 56 ve E. faecalis RT 122 suşları ve EPS üretimi düşük olan E. faecalis RI 6, E. faecalis RI 21 ve E. faecium RT 81 suşları ile Enterococcus faecium DSMZ 20447 ve Enterococcus faecalis NCDO 581 standart suşlarının bazı probiyotik özellikleri araştırılmıştır. Bu amaçla Enterococcus suşların otoagregasyon, koagregasyon ve hidrokarbonlara tutunma özellikleri ile farklı pH ve farklı safra konsantrasyonlarında gelişmeleri incelenmiştir. Enterococcus suşlarının otoagregasyon özellikleri incelendiğinde, en yüksek değerler E. faecalis RT 122 (%57) ve E. faecium RI 41 (%53) suşlarında gözlenirken, en düşük değer E. faecalis RI 6 (%25) suşunda bulunmuştur. Enterococcus suşlarının koagregasyon özellikleri 5 adet test bakterileri (Bacillus subtilis, Bacillus cereus, Salmonella enteritidis, Salmonella typhimurium ve Eshericha coli) üzerinde uygulanmıştır. % Koagregasyon sonuçları değerlendirildiğinde, en yüksek değer Enterococcus faecalis RI 6 ile Salmonella enteritidis ATCC MU:80 arasında (%57,58) ve en düşük Enterococcus faecium RI 56 ile Salmonella enteritidis ATCC MU:80 arasında (%11,63) bulunmuştur. Enterococcus suşlarının farklı pH (2, 3, 4, 5, 5,5 ve 6,2) derecelerinde gelişimleri incelenmiştir. Tüm suşların genel olarak pH 2, 3 ve 4'deki % inhibisyon değerleri birbirlerine benzer olup, yüksek (%97) bulunmuştur. pH 5'de % inhibisyon oranları en yüksek olan suşlar E. faecalis RI 6 (%93) ve E. faecalis RI 21 (%92) suşlarında belirlenmiştir. Diğer suşların pH 5'deki inhibisiyon değerleri %62-76 arasında bulunmuştur. Suşların pH 5,5'daki inhibisiyon değerleri düşük olup % 12-31 arasında tespit edilmiştir. Enterococcus suşlarının farklı safra tuzu konsantrasyonlarında (% 0,06,% 0,15, %0,30) gelişmelerini incelenmiştir. E. faecalis RI 6, E. faecium RI 41, E. faecium RI 56 ve E. faecalis NCDO 581 suşlarının ortamda bulunan safrayı belirli bir seviyeye kadar tolere edebildiği tespit edilmiştir. Diğer suşların safra tuzlarına karşı toleranslarının safra oranına ve safra tuzu konsantrasyonuna bağlı olarak değiştiği belirlenmiştir. Safra konsantrasyonu artırıldığında, özellikle % 0,30 oranındaki safranın varlığında birçok Enterococcus suşunun üreme ve hücre yoğunluğunda azalma tespit edilmiştir. Enterococcus suşlarının farklı hidrokarbon organik çözücülere (kloroform, ksilen, etil asetat ve toluen) tutunma özellikleri incelemiştir Tüm suşların bu maddelere tutunma özelliği gösterdiği gözlenmiştir. Suşların kloroform ve etil asetat organik çözücülerine karşı ksilen ve toluen'e göre daha fazla tutunma özelliği gösterdiği tespit edilmiştir.