Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim İngilizce Programının Analizi (2.– 8. Sınıflar)


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İngiliz Dili Eğitimi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: İngilizce

Öğrenci: GAMZE ALABAŞ

Danışman: Kemal Sinan Özmen

Özet:

Hızla gelişen teknoloji ve küreselleşme dünyadaki sınırları ortadan kaldırmaktadır. Dünya çapında kültürlerarası bağlantılar kurabilmek amacıyla, diğer ülkelerin dillerini öğrenmek tüm bireyler için kaçınılmaz olmuştur. İngilizce herkes tarafından toplumlararası küresel iletişimi sağlayan dilsel bir araç gibi faaliyet gösteren ortak dil olarak tanınır. Bu bağlamda, İngiliz dili eğitimi araştırmacılar arasında uzun bir süredir kritik bir noktada durmaktadır ve endişeler ciddi ölçüde İngilizce öğrenme imkanlarını arttırma yolları ve İngiliz dili eğitimi kalitesi ile ilgilidir. Bununla birlikte, yerel bağlamda, önemli miktarda araştırma Türkiye’de dil politikaları ve sınıf içi uygulamalar arasında daima boşluklar ve uyumsuzluklar olduğunu göstermiştir. Bu bakımdan, ulusal temel eğitim İngilizce programının analizinin yapılması son derece önemlidir. Bu araştırmanın amacı tanımlayıcı bir şekilde ilköğretim İngilizce programının analizini yapmak ve programın güçlü ve zayıf yönlerini tespit etmektir. Araştırma eş zamanlı karma desen metotu üzerine kuruludur. Çalışmanın ana veri kaynağı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından temel eğitim için 2017 yılında geliştirilen İngilizce programıdır. Araştırma odağının ana noktaları öğretim programı ve izlence içeriği ve bakanlık için çalışan bir uzman ve iki İngilizce öğretmeninin görüşleridir. İçerik analizi yönteminden yararlanarak, çalışmada pedagojik hedefler, kelime dağarcığı, izlence temaları, önerilen bağlam, görev ve aktiviteler, işlevler ve kazanımlar üzerine odaklanılmış ve daha geniş bir portreye ulaşmak için bu değişkenler nicelleştirilmiştir. Eş zamanlı olarak, araştırmacı tarafından öğretmenlerin görüşlerini ortaya çıkarmak adına hazırlanan görüşmeler yoluyla nitel veri toplanmıştır. Döküman analizi 2017 İngilizce öğretim programının İngiliz dili eğitimi alanındaki yenilikleri ve CEFR ilkelerini büyük bir ölçüde takip ettiğini ve otantik dil kullanımının programın ana prensibi olduğunu göstermiştir. Sonuçlar programın niteliği ile programda kulanılan ölçme teknikleri arasında anlamlı bir bağ olduğunu ortaya çıkarmıştır. Program öğrencilerin gerçek yaşam ilişkileri için donatıldığı ve farklı ihtiyaç, ilgi, öğrenme stilleri ve stratejilerine hitap edildiği çok çeşitli bağlam, görev ve aktiviteler içerir. Öte yandan, hedef kültür tanıtımı ve teknoloji kullanımındaki yetersizlikler ve telaffuz pratiği eksikliği içerik analizi tarafından ortaya dökülen eksikliklerdir. Öğretmenlerin görüşlerine ilişkin bulgular tema, işlev, kazanımlar, kelime ve önerilen bağlamlar, görevler ve aktiviteler anlamında İngilizce öğretmenlerinin izlence içerikleri hakkında olumlu görüşlere sahip olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, teori ve uygulama arasındaki uyumsuzluk, yetersiz ders saatleri ve teknolojik ve kültürlerarası öğelerin eksikliği belirtilen zayıf noktalardır.

Çalışmanın bulgularının İngilizce programlarının olası problemlerine karşı önlem almak için stratejiler geliştirmeye yardım edeceği düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler: Öğretim Programı, Temel Eğitim İngilizce Öğretim Programı, İzlence Tasarımı, Öğretim Programı Analizi