Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2008
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: ÖZGE AYKANAT
Danışman: NİHAL YÜCEL
Özet:Bu çalışmada, tavuk bağırsağından izole edilen 47 Laktobasil izolatının,Shigella sp., Escherichia coli, Salmonella enteritidis, Salmonella dublin, Salmonella typhimurium, Campylobacter jejuni ATCC 33291, Campylobacter jejuni ve Listeria monocytogenes' e karşı inhibisyon etkisi araştırılmıştır. En yüksek inhibisyon etkisinin L. monocytogenes' e (34 mm) karşı oluştuğu belirlenmiştir. Laktobasil izolatlarının 23' ü API 50 CHL ile tanımlanmıştır. Bu izolatlardan 10' u L. acidophilus (%43,5), 2' si L. salivarius (%8,7), 1' i L. delbrueckii ssp. delbrueckii (%4,4), 1' i L. fermentum (%4,4), 9' u Lactobacillus sp. (%39,1) olarak tanımlanmıştır. Çalışmada, asit ve H2O2 üretimi denatüre edildikten sonra inhibisyon etkisi gösteren izolatlar seçilmiştir. Sadece L. acidophilus (A11)' un bakteriyosin ve bakteriyosin benzeri madde ürettiği ve bu maddenin pH 2-8 aralığında dirençli olduğu belirlenmiştir. Bu bakteriyosin ve bakteriyosin benzeri madde katalaz ve tripsine dirençli,proteinaz K' ya duyarlı bulunmuştur. Ayrıca bu antimikrobiyal madde 40ºC ve 60ºC' de 10-30 dakika dirençlilik gösterirken, 80ºC ve 100ºC' de duyarlılık göstermiştir. Bakterilerde kontrolsüz antibiyotik kullanımına bağlı olarak artan antibiyotik dirençliliği, patojen bakterilerin etkisiz hale getirilmesini zorlaştırmaktadır. Bu kapsamda tanımlaması yapılan Campylobacter' lerin antibiyotik dirençliliği araştırılmış ve en yüksek direnç C. coli' de belirlenmiştir. C. coli, gentamisin, kanamisin, nalidiksik asit, streptomisin ve eritromisine %100,0; C. jejuni ise streptomisine %80,0 , tetrasikline %73,4 , nalidiksik asite %66,7 oranında dirençli bulunmuştur. C. lari ise nalidiksik asite %100,0 , streptomisine %66,7 ,tetrasikline %33,3 oranında dirençli bulunmuştur.