STEM Öğrenme Modelinde Proje Tabanlı Öğrenme Yöntemi ve İstasyon Tekniği Kullanımının Öğrencilerin Akademik Başarılarına, Kalıcılığa ve STEM’e Yönelik Tutumlarına Etkisi


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Üzeyir BEKERECİ

Danışman: Ergin Hamzaoğlu

Özet:

Bu çalışmada, STEM öğrenme modelinde proje tabanlı öğrenme yöntemi ve istasyon tekniğinin birlikte kullanılmasının öğrencilerin akademik başarılarına, öğrendiklerinin kalıcılığına ve STEM’e yönelik tutumlarına etkisinin incelenmesi ve yapılan uygulama ile ilgili öğrenci görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla fen bilimleri dersi basınç konusunda STEM etkinlikleri proje tabanlı öğrenme yöntemi ve istasyon tekniği ile bütünleştirilerek geliştirilmiş, uygulanmış ve süreç sonunda yarı yapılandırılmış görüşmeler ile öğrencilerin uygulama ile ilgili görüşleri alınmıştır. Çalışma grubu, Kahramanmaraş ilinde bir devlet ortaokulunun iki farklı sekizinci sınıf şubesinde öğrenim gören 60 öğrenciden oluşmaktadır. Bu çalışma nicel ve nitel boyutları olan bir karma yöntem araştırması olarak tasarlanmıştır. Çalışmanın nicel verileri araştırmacı tarafından geliştirilen başarı testi ve hazır olarak kullanılan STEM’e yönelik tutum ölçeği ile elde edilmiştir. Çalışmanın nitel verileri araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme ve ürün değerlendirme formlarıyla toplanmıştır. Dersler deney grubunda STEM etkinlikleri kullanılarak kontrol grubunda ise mevcut müfredata uygun olarak işlenmiştir. Gruplar arasında denkliğin sağlanması amacıyla ön test puanları bağımsız gruplar t-testi ile, ön test ve son test puanları arasında anlamlı bir fark olup olmadığı bağımlı gruplar testi ve ANCOVA ile, kalıcılık testi ön test ve son test puanları ise MANCOVA ile incelenmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşme ve ürün değerlendirme formları içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Çalışmada: STEM öğrenme modelinde kullanılan öğretim yöntem ve tekniğinin öğrencilerin akademik başarılarını ve STEM’e yönelik tutumlarını artırdığı ve öğrenilenlerin kalıcılığını sağladığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Öğrencilerin fen bilimleri dersinin tüm konularında STEM etkinlikleri yapmak istedikleri tespit edilmiştir. Çalışmada kullanılan açılır kapanır köprü, balonlu araba, berber koltuğu ve kar ayakkabısı etkinliklerinden farklı STEM etkinlikleri geliştirilerek çalışma yapılabilir. STEM eğitimi için geliştirilen etkinliklerin öğretmenler tarafından kullanılması öğrencilerin STEM disiplinlerine olan ilgilerini artırabilir.

Anahtar Kelimeler: STEM öğrenme modeli, fen eğitimi, proje tabanlı öğrenme yöntemi, istasyon tekniği, akademik başarı, kalıcılık, tutum.