Kozmetik amacıyla kullanılan bazı bitkisel yağların yağ asidi bileşimlerinin analizi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2013

Öğrenci: SEDA TORUN

Danışman: OLCAY ŞENDİL

Özet:

Bu çalışmada kozmetik amaçlı kullanılan bitkisel yağların yağ asidi bileşimlerinin analizi yapılmıştır. Gaz kromatografisi-kütle spektrometresi (GC-MS) kullanılarak bitkisel yağlardaki yağ asitleri kalitatif ve kantitatif olarak analiz edilmiştir. Bu analizde, bir aktardan temin edilen avokado, jojoba, üzüm çekirdeği, kayısı çekirdeği yağları ve bir kozmetik fabrikasından temin edilen baobab yağı örnekleri kullanılmıştır. Yağlar KOH hidrolizi ile uçucu metil esterleri haline dönüştürüldükten sonra Metanol/BF3 ile türevlendirilmiştir. Türevlendirme işleminden hemen sonra yağlar GC-MS ile analiz edilmiştir. Sonuç olarak avokado, kayısı çekirdeği ve baobab yağlarının oleik asit (18:1) yönünden, üzüm çekirdeği yağının linoleik asit (18:2) yönünden, jojoba yağının eikosanoik asit (20:0) yönünden zengin olduğu bulunmuştur. Ayrıca zeytinyağı ve ayçiçek yağlarının analizleri yapılmış ve analiz sonuçları numune yağların sonuçları ile karşılaştırılmıştır. Avokado yağının zeytinyağı ile, üzüm çekirdeği yağının da ayçiçek yağı ile yağ asidi profillerinin benzer olduğu bulunmuştur. Yapılan analizler sonucunda yağ örneklerinin çeşitli cilt problemlerinde kullanılan tekli doymamış (oleik asit) ve ω-3, ω-6 asitlerince zengin olduğu görülmüştür.