Tavuk bağırsağı kaynaklı yüksek ekzopolisakkarit üreticisi Lactobacillus salivarius’un metabolik filtrat ve ekzopolisakkaritlerinin prebiyotik etkisinin araştırılması


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: İlknur DİNÇER

Danışman: Belma Aslım

Özet:

Tavuklarda sağlığın ve verimin iyileştirilmesinde bağırsak sisteminde bulunan mikrobiyota dengesi çok önemlidir. Bu nedenle çalışmada serbest gezen köy tavuklarının bağırsağından izole edilmiş Lactobacillus salivarius suşlarından elde edilen ekzopolisakkaritlerin (EPS) ve kültür filtratlarının in vitro denemeler sonucunda tavuklarda prebiyotik yem katkı maddesi olarak kullanımının etkileri araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada yüksek EPS üreticisi olarak seçilen L. salivarius suşlarının EPS üretiminde etkili olabilecek farklı azot kaynakları ve sükroz kullanılan besi ortamları denenmiştir. Suşların EPS üretim kapasiteleri fenol-sülfirik asit metoduna göre belirlenmiştir. L. salivarius BİS312 ve BİS722 suşlarından, saflaştırılarak elde edilen liyofilize EPS’ler ve kültür filtratlarının farklı konsantrasyonlarının (%2,5, %5, %10) laktobasil gelişim düzenleyici (LGD) etkisi belirlenmiştir. Tavuklarda antikoksidiyal olarak kullanılan salinomycinin tavuk bağırsağında bulunan ve bağırsak dengesinde rolü olan laktobasiller üzerindeki etkisi ortaya konulmuştur. L. salivarius BİS312 ve BİS722 şuşlarının kültür filtratları ve liyofilize EPS’lerinin laktobasilleri koruyucu etkisi yayma kültürel sayım yöntemi ile belirlenmiş ve ayrıca adezyon üzerindeki etkisi de in vitro olarak HT-29 hücre hattında araştırılmıştır. L. salivarius BİS722 suşu, glukoz yerine sükroz eklenmiş ve tripton ile zenginleştirilmiş besiyerinde en yüksek EPS üretimini göstermiştir (801 mg/mL). EPS ve filtrat uygulamaları LGD aktivitesi göstermiş, en yüksek aktivite FiltratBİS722’li kültür ortamında L. reuteri BİS612 suşunun gelişiminde belirlenmiştir (8,8 log kob/mL). LGD aktivitesindeki bu artışın ticari prebiyotik inülin uygulamasının çok üstünde (7,4 log kob/mL) olduğu dikkat çekmiştir. Antikoksidiyal salinomycinin tavuk bağırsağı kaynaklı laktobasilleri inhibe ettiği ve L. salivarius BİS312 ve BİS722 suşlarının filtrat ve EPS’lerinin bu inhibasyona karşı koruyuculuk gösterdiği belirlenmiştir. L. salivarius BİS722 suşunun HT-29 hücresine kuvvetli adezyon gösterdiği (%90) filtrat ile uygulandığında bu adezyonun arttığı (%95) tespit edilmiştir. Sonuçlara göre L. salivarius’un kültür filtratları ve EPS’lerinin tavuklarda prebiyotik yem katkı maddesi olarak kullanılabileceği öngörülmüştür