Yeşil Çayın (Camellia sinensis (L.) Kuntze) Fitoterapideki Yeri Ve Önemi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2015

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Kübra GÜZELDİR

Danışman: TURHAN BAYKAL

Açık Arşiv Koleksiyonu: AVESİS Açık Erişim Koleksiyonu

Özet:

Yeşil çay (Camellia sinensis (L.) Kuntze),Dünyadaki en eski ve sudan sonra en çok tüketilen içeceklerden biridir. Halk arasında 'çay' olarak bilinen C. sinensis, Theaceae familyası bitkisidir. İlk olarak Çin' de rastlanan bu bitki, Geleneksel Çin Tıbbı' nda ve Ayurvedik tedavide yaygın olarak kullanılır. Bu çalışmada, Türkiye de C. sinensis içeren farmasötik preparatlar, taze toplanmış çay yaprakları ve aktardan kuru toz halde alınan çay numunelerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bu nedenle; makroskobik ve mikroskobik incelemeler, yabancı madde miktar tayini, total kül miktar tayini, asitte çözünmeyen kül miktar tayini, kurutmada kayıp deneyleri ile kateşinlerin tespiti için İnce Tabaka Kromatografisi (İTK) analizleri yapılmıştır. Ana bileşenlerin; -epigallokateşin-3-gallat, (-)-epigallokateşin ve epikateşin-3-0-gallat olduğu belirlenmiştir. Yapılan analizler sonucunda, aktardan alınan toz drog örneklerinin istenen spesifikasyonları karşılamadığı saptanmıştır.