Bir üniversite hastanesi acil servisinde, bilgisayarlı beyin tomografisi çekilen hastaların retrospektif analizi


Tezin Türü: Tıpta Uzmanlık

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Acil Tıp Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: SERTAÇ ESEN

Danışman: Mehmet Akif Karamercan

Özet:

Bu çalışmada acil servisimizde çekilen bilgisayarlı beyin tomografilerinin (BBT) klinik endikasyonları ve acil servis hasta yönetimine katkısı, hastaların hastane içi morbidite ve mortaliteleri de değerlendirilerek araştırılması amaçlan-mıştır
Çalışmaya Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Erişkin Acil Servisinde 01.Temmuz.2018-31.Ocak.2019 tarihleri arasında BBT istem ve çekimi yapılmış ve 18 yaşını doldurmuş tüm hastalar dahil edilmiştir. Çalışmamız retrospektif gözlemsel olarak yapılmıştır.
Çalışmada 2031 hastanın toplam 2441 BBT'si incelendi. Çalışma gurubu-nun yaş ortalamaları 53.96±20.92 yıl olarak belirlendi. Bireylerin %54.4’ü (n:1104) erkekti. Çekimlerin %66.2’sinin non-travmatik endikasyonlarla uygulan-dığı tespit edildi. Non-travmatik vakalarda en sık endikasyonlar; mental durum değişikliği (%22.7), fokal nörolojik defisit (%22.6) ve baş ağrısı (%18.6) iken travmatik gurupta en sık mekanizmalar düşme (%46.8), araç içi trafik kazası (%28.9) ve darp (%11.2) olarak bulundu. Non-travmatik vakalarda patoloji bulunan grupta fokal nörolojik defisit ve nöbet endikasyonları ile çekim yapılma sıklığı yüksek saptandı. Hafif kafa travmalı gurupta tekrar çekim yapılanlarda araç
79
dışı trafik kazası geçirenlerde (p<0.001), BBT’de patolojisi olanlarda (p<0.001) daha yüksek bulunmuştur. Tekrarlayan BBT çekilen grupta orta ve ağır dereceli kafa travması geçirmiş olma sıklığı daha yüksek olarak saptanmıştır.
Çalışmamız ülkemizdeki bir acil serviste çekilen BBT’lerin çekim neden-lerinin, tekrar BBT çekimlerininin yararlılığı, sıklığı konusunda literatüre katkı sağlayacak bir çalışmadır. Non-travmatik guruptaki ve travmatik tekrar çekim için klinik karar verme amaçlı planlanacak prospektif geniş katılımlı çalışmalara risk faktörleri açısından yol gösterici olacak nitelikte bir çalışmadır.
Anahtar Kelimeler: Bilgisayarlı Beyin Tomografisi, Acil Servis, Tomografi Çe-kim Endikasyonları