Otomatik Hamur Çizme Robot Sistemi Tasarım


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2020

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Hüseyin SANCAR

Danışman: İHSAN KORKUT

Özet:

Ekmek üretiminin yapıldığı fabrikalarda ekmeklerin daha iyi pişmesini sağlamak amacıyla hamurların üzerlerine ‘bıçak atma’ adını verilen yöntemlerle çizme işlemi gerçekleştirilir. Türkiye’de bu işlemlerinin tamamı insan eli ile yapılmaktadır. İşçilerin hamurla temas etmesi sterillik açısından sıkıntı oluşturmakta ve seri ğretimde yavaş kalmaktadır. Fabrikalarda insan faktörünü ortadan kaldırarak daha hızlı ve steril ekmek üretim hatlarının kurulmasını sağlamak amacıyla bir robot sistemi tasarlanmıştır. Bu sistemde pişirilmeye hazır olan hamurların tasarlanan tezgâhın üzerinde taşıyıcı bantlarla fırına otomatik olarak taşınmaktadır. Taşıma işlemi sırasında tüm hamurların üç boyutlu alan taraması yapan sensörlerin önünün den geçirilerek üç boyutlu görüntüsü oluşturulmaktadır. Elde edilen veriler sonucunda bir parabolik eğri oluşturulmakta ve taşıma işlemini yapan tezgâhımızın üzerine kurulan 3 eksenli robot sistemi ile hamurların üzerini çizme işlemi yapılmaktadır. Bu sayede bir insanın dakikada yapmış olduğu hamur çizme işleminin 100 katı bu makine ile yapılmaktadır