Mısır ekmeğinin hacim verimini etkileyen faktörlerin belirlenmesinde yanıt yüzey yönteminin kullanılması


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2024

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Ufuk YILMAZ

Danışman: Hülya Bayrak

Özet:

Yanıt yüzey yöntemi süreç optimizasyonu için kullanılan popüler bir yöntemdir. Bu yöntem, tarama ve optimizasyon adı verilen iki kısımda gerçekleştirilir. Tarama kısmı süreç için önemli faktörlerin belirlenmesinde rol oynarken optimizasyon kısmı ise süreç optimizasyonu için bu faktörlere ilişkin optimum seviyelerin belirlenmesinde rol oynar. Bu tez çalışmasında tarama kısmı için iki seviyeli faktöriyel tasarıma, kesirli faktöriyel tasarıma, Plackett ve Burman tasarımına ve Simplex tasarıma yer verilmiştir. Optimizasyon kısmı için ise üç seviyeli faktöriyel tasarıma, merkezi bileşik tasarıma, Box ve Behnken tasarımına ve Doehlert tasarıma yer verilmiştir. Çalışmanın amacı, yanıtı yani mısır ekmeğinin hacmini maksimum değere çıkaran faktörlere ilişkin optimum seviyeleri belirlemektir. Bu amaç için kullanılan faktörler; buğday unu, maya miktarı ve fermantasyon süresidir. Çalışma boyunca analizi doğru ve etkili bir şekilde gerçekleştirmek için uygun tasarım seçilmiş, gerekli varsayımlar kontrol edilmiş, önemli faktörler belirlenmiş ve oluşturulan regresyon modeli vasıtasıyla bu faktörlere ilişkin hacmi maksimum değere çıkaran optimum seviyeler saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler : Yanıt yüzey yöntemi, Box ve Behnken tasarımı, merkezi bileşik tasarım, faktöriyel tasarım, mısır ekmeği