Etanol Kosolventli Süperkritik Karbondioksit Özütlemesi Metodu İle Kırmızı Kantaron Bitkisinden İlaç Etken Maddesi Flavonoidlerin Ve Toplam Antioksidan Maddelerin Tespiti


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Sima Bayram

Danışman: METİN GÜRÜ

Özet:

Çevresel ve psikolojik etkilerle kişilerde stres düzeyinin artması serbest radikal oluşumuna neden olmaktadır. Canlı bünyesinde serbest radikaller antioksidanlar ile bir denge halindedir. Fakat bu denge antioksidanların aleyhine kaydığı anda canlı vücudunda oksidatif stres meydana gelmeye başlar, oksidatif stres vücuttaki bütün sistemler için hastalık yapıcı bir etmendir. Antioksidan bileşenlerin en önemli kaynakları bitkisel doğal besin maddeleridir. Gıdalarda doğal olarak var olan antioksidan ve fenolik maddeler; serbest radikal bağlayıcı görevleri sayesinde antioksidan etkilerini gösterirler ve metabolizmaya olumlu şekilde etki ederler. Flavonoidler meyve, sebze, çeşitli yararlı biyokimyasallar ve antioksidan etkiye sahip bazı içeceklerde bulunan aromatik pigment bileşikleridir. Kırmızı kantaron (Erythraea Centaurium) bitkisi yüzyıllardır gastrointestinal tedavide, sindirime yardımcı, iştah arttırıcı, antispazmotik, antienflamatuvar, sedatif ve antidiyabetik etkileri sayesinde kullanılmaktadır. Kırmızı kantaron bitkisine bu özellikleri veren ise ihtiva ettiği flavonoidler ve fenolik bileşenlerdir. Bu çalışmada sıcaklık, basınç ve özütleme süresi değiştirilirken sabit etanol katkısıyla verimin artırılması planlanmıştır. Kırmızı kantaron çiçeklerinden kuersetin, rutin, kaemferol, apigenin, silibinin ve taksifolin tayininde çevre dostu olan ve zararlı solvent kalıntısı bırakmadığı için süperkritik karbondioksit özütlemesi metodu tercih edilmiştir. Deneysel çalışma koşulları Design Expert 11.1.2.0 Trial programı ile belirlenmiştir. HPLC (yüksek basınç sıvı kromatografi) analizleri sonucunda kuersetin, rutin, kaemferol ve apigeninin maksimum verimleri sırasıyla 12,83 μg/g, 7,86 μg/g, 11,42 μg/g ve 10,40 μg/g olarak bulunmuştır. Son olarak da özütlerde Difenil-1 Pikrilhidrazil Radikal Tutma Kapasitesi (DPPH) metodu ile toplam antioksidan madde, Folin-Ciocalteu metodu ile de toplam fenolik madde analizleri yapılmıştır. Referans özütleme olarak da Soxhlet özütlemesi ile karşılaştırma yapılmıştır