Tezin Türü: Tıpta Uzmanlık
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2021
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: MESUT YAVAŞ
Danışman: Mustafa Şare
Özet:
Giriş: Akut kolesistit, karın ağrısı şikayetiyle hastaneye başvuruların en sık sebeplerinden biridir. Akut kolesistitte erken tanı ve tedaviye erken başlamanın morbidite ve mortaliteye pozitif etkisi vardır. Akut enfeks yon sonrası tablo 7-10 gün ç nde kend l ğ nden ger leyeb leceğ g b kompl kasyonlar da ortaya çıkab l r. Bu sebeple akut koles st tten şüphelen len hastalar kesin tedavi edilmelidir. Akut kolesistitin şiddetini evrelemek ise tedaviye erken başlama, erken dönemde kolesistektomi planlama gibi tedavi modalitesi seçimi için zorunludur. AK şiddetinin evrelenmesinde dünya üzerinde kabul görmüş kılavuzlardan birisi Tokyo Guideline 18‟ dir. Neopterin aktive monositler, makrofajlar, dendritik hücreler ve endotelyal hücreler tarafından guanozin trifosfattan, guanozin trifosfat siklohidrolaz 1 enzimi aracılığıyla üretilen bir pteridin türevidir. Serum ve idrar neopterin düzeylerinin bazı enfeksiyöz ve inflamatuvar hastalıklarda, diyabetes mellitus gibi kronik hastalıklarda, malignitelerde değişimleri daha önce gösterilmiştir. Bu çalışmada; Neopterin düzeyleri ile akut kolesistitin TG18‟de belirtilen klinik evreleri arasında bir korelasyon ilişkisi var olup olmadığını bulmak amaçlanmıştır. Bu sayede neopterin düzeylerinin AK evrelemesini kolay hale getirebileceği ve tedaviye başlama süresini kısaltabileceği öngörülmektedir.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya; Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı‟nda aynı ekip tarafından 2020 yılı içerisinde akut kolesistit tanısı konulan, ayaktan veya yatarak tedavisi düzenlenmiş 63 hasta dahil edilmiştir. Hastaların yaş, cinsiyet gibi demografik özelliklerinin yanında akut kolesistit tanısı konurken kullanılan enfektif parametreler, görüntüleme yötemleri incelenmiş ve tanı esnasında kan ve idrar neopterin düzeylerini belirlemek için numuneler alınmıştır.
x
Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen akut kolesistitli hastaların (n=63) yaş ortalaması 52.93 (±14.31) olup, %39.6‟sı (n=25) kadın ve %60.4‟ü (n=38) erkek olarak saptanmıştır. TG18 kılavuzuna göre; akut kolesistit tanılı olguların %58.7‟si (n=37) Evre 1, %28.6‟sı (n=18) Evre 2, %12.7‟sı (n=8) Evre 3 olarak saptanmıştır. Akut kolesistit evreleri arasında S-NEO değerleri açısından anlamlı fark saptanmıştır ( p<0.01). Akut kolesistit evreleri arasında hastalığın şiddeti arttıkça ortalama U-NEO değerinin yükseldiği görülmüş ancak evreler arasında U-NEO açısından anlamlı fark saptanmamıştır ( p=0.289).
Sonuç: Akut kolesistit hastalarında, TG18 kılavuzunda kullanılan, WBC, CRP, PCT değerleri artış göstermektedir. Hastalığın şiddeti arttıkça bu enfektif parametrelerde de korele bir yükseliş görülmüştür. Akut kolesistit hastalarında; tanı koymak ve klinik evrelemeyi belirlemek için, S-NEO ve U-NEO düzeyleri de kullanılabilir.
Anahtar Kelimeler: Kolesistit, Neopterin, Tokyo Kılavuzu 2018