Tezin Türü: Tıpta Uzmanlık
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2020
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Dr. Şeyma KAHRAMAN
Danışman: ARZU BAKIRTAŞ
Özet:Atopik dermatit (AD) en sık iki yaş altındaki çocuklarda görülür. Orta ve ağır şiddette atopik dermatitli hastaların yaklaşık üçte birinde Ig E aracılı besin alerjisi izlenir. Bu olgularda tüm dünyada bu yaş grubunda sık tüketilen süt ve yumurta yanında ülkelerin coğrafi yapıları ve mutfak kültürlerine özgü besinlerle de duyarlanma olabilmektedir. Prospektif olgularımız arasında da deri ‘prick’ testinde en çok duyarlanmanın yumurta ve sütten sonra kendi kültürümüze özgü susam, fındık, ceviz, gibi gıdalarla olduğu saptanmıştır. Türk mutfak kültürüne özgü besinlere Ig E aracılı duyarlanma (%32,4) ve alerjik reaksiyonun (%10,8) azımsanmayacak kadar olduğu görülmüştür. Mutfak kültürümüze özgü besinle duyarlanma genellikle standart 6 alerjik besinden birine duyarlanmaya eşlik etmekte (%29,7), tek başına ise düşük oranda (%%2,7) izlenmektedir. Retrospektif incelememizde besinle ilişkili tip 1 alerjik reaksiyon öyküsünün olguların %33,9’unda olduğu, bu olguların ise %91,1’inde besinle ilk karşılaşmalarında reaksiyon geliştiği ve en sık reaksiyona neden olan besinlerin süt ve yumurta olduğu saptanmıştır. Besin alerjisinin doğru teşhisi doğru tedavi ve gereksiz diyetlerin önlenmesi için önemlidir. Orta-ağır atopik dermatitli hastalarda, dikkatli öykü alımı, besin alerjisi test panellerine şüphelenilen mutfak kültürümüze özgü sık tüketilen ceviz, fındık, mercimek, badem ve Antep fıstığının eklenmesi ve bu besinlere duyarlı ancak tüketmeyen olgularda tanıların besin yükleme testleri ile doğrulanması akılda tutulmalıdır.