Elektrospin Yöntemi İle Nar Çekirdeği Yağının Dekstran-Jelatin Liflerine Nanoenkapsülasyonu


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2021

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Müjgan Gizem ABUŞOĞLU

Danışman: UFUK GÜNDÜZ

Özet:

Bu çalışmanın amacı elektrospin yöntemiyle, dekstran ve jelatin polimerlerinden elde edilen nanoliflere nar çekirdeği yağının (NÇY) uygun ve verimli bir şekilde enkapsüle edilmesidir. Öncelikle elektrospin yönteminde uygulanacak parametrelerin belirlenmesi için farklı çözelti derişimlerinde lif üretimi gerçekleştirilmiştir. NÇY enkapsülasyonu için en uygun çözelti derişimi kütlece %30 polimer ve polimer içerisinde %50 dekstran %50 jelatin olarak belirlenmiştir. Homojen, pürüzsüz ve küçük çaplı nanoliflerin üretimi için elektrospin parametreleri, 21 kV voltaj, 15 μl/dk akış hızı ve 12,5 cm iğne ucu – toplayıcı mesafesi olarak ayarlanmıştır. Sonrasında, %10, %20 ve %30 derişimlerde NÇY ile enkapsülasyon işlemi yapılmıştır. Üretilen nanoliflerin morfolojik karakterizasyonun belirlenmesi için taramalı elektron mikroskobu (SEM) kullanılmıştır. Nanoliflerin çaplarının artan NÇY derişimi ile artmış olduğu tespit edilmiştir. FTIR analiz sonuçları, NÇY’nin desktran-jelatin nanoliflerine uygun bir şekilde enkapsüle edildiği göstermiştir. Enkapsüle edilmemiş olan NÇY’nin DPPH radikali giderme aktivitesi değeri enkapsüle edilmiş NÇY ile kıyaslanmış ve enkapsülasyon işleminin 1,1 difenil-2-pikrihidrazil (DPPH) yöntemiyle hesaplanan DPPH radikali giderme aktivitesi değerini arttırmış olduğu görülmüştür. NÇY derişiminin artmasıyla DPPH radikali giderme aktivitesi değeri artmış, ancak lif çapının artmasının etkinliğin azalmasına sebep olduğu görülmüştür. Elektrospin yöntemiyle yapılan enkapsülasyon işlemi yaklaşık %92 verimle gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma ile gıda endüstrisinde yaygın bir kullanım alanına sahip olan yapay antioksidan malzemelerin yerini alabilecek doğal, biyouyumlu ve antioksidan etkinliği yüksek bir ürün elde edilmiştir