Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2018
Öğrenci: MELTEM TOKDEMİR ARISU
Danışman: KURTULUŞ BORAN
Özet:Birçok sanayi kolunda enerji tüketiminin esas yüzdesini kurutma süreci için tüketilen enerji oluşturmaktadır. Bu nedenle yapılan çalışmada, Starking Delicious elma çeşidinin dilimlenerek ve rendelenerek ısı pompalı bir kurutucuda kurutulmasıdeneysel olarak incelenmiştir.Kurutulan rendelenmiş elma toz haline getirilmiştir. Kurutma proseslerinin sonunda elma cipsi ve toz elma elde edilmiştir. Ülkemizde uzun yıllardan beri üretimi yapılan elmanın önemli yetiştiricilik alanları Kuzey Anadolu, Karadeniz kıyı bölgeleri ile İç Anadolu'dur. Tarımsal ürünlerin değerlendirilmesinde kullanılan bir yöntem olan kurutma 5 mm kalınlığında dilimlenmiş ve rendelenerek eşit bir kalınlıkta tepsiye serilmiş elmalara uygulanmıştır. Elmalara herhangi bir kimyasal ön işlem yapılmamıştır. Deneyler 40oC kurutma havası sıcaklığında ve 1 m/s hava hızında yapılmıştır. Deneyler sonucunda tüm sistem performans katsayısı (COPws) değerleri ortalama olarak elma dilimleri için 2,82 rendelenmiş elma için ise 3,02 olarak hesaplanmıştır. Elma dilimleri 9 saatte 5,06 gsu/gkatı madde nem miktarından, rendelenmiş elmalar ise 4 saatte 5,06 gsu/gkatı madde nem miktarından 0.17 gsu/gkatı madde nem miktarına kadar kurutulmuştur. Elma dilimi ve rendelenmiş elmanın kurutulması deney verilerine göre özgül nem çekme oranı hesaplanmıştır. Elma diliminin kurutulması deneyi için özgül nem çekme oranı (SMERws) 0,245 kg/kWh iken, rendelenmiş elmanın kurutulması deneyi için özgül nem çekme oranı (SMERws) 0,557 kg/kWh olarak bulunmuştur.